2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Március 20-án tárgyalja az Alkotmánybíróság az alkotmánybírák szuper-mentelmi jogát biztosító törvény ellen benyújtott óvást

2018. február 23. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Március 20-án tárgyalja az Alkotmánybíróság azt az óvást, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtott be pénteken az Alkotmánybíróság megszervezését és működését szabályozó 1992/47-es törvény módosításai ellen.

Az óvás indoklásában az áll, hogy a törvény szuper-mentelmi jogot biztosítana az alkotmánybíráknak, és ezzel áthágja Románia Alkotmánya 124. cikkelyének első és második bekezdését, amely leszögezi, hogy az igazságszolgáltatás pártatlan és mindenki számára egyformán alkalmazandó.

A PNL és USR azt kifogásolja, hogy a 1992/47-es törvény módosításaival a parlament áthágta az igazságszolgáltatásra vonatkozó alkotmányos elveket, kiterjesztette az alkotmánybírák mentelmi jogát minden bűncselekményre, azokra is, amelyeket mandátumuk előtt követtek el, függetlenül attól, hogy a tettek összefüggésben állnak-e alkotmánybírói feladatkörükkel és tekintet nélkül a vétkesség típusára. Ez a mentelmi jog szélesebb körű, mint a parlamenti képviselőké, mint Románia elnökéé és a kormány tagjaié - részletezi a beadvány.

Az óvás megfogalmazói arra is felhívják a figyelmet, hogy - bár a törvény elméletileg lehetővé teszi, hogy szükség esetén egy alkotmánybíró ellen büntetőjogi eljárás induljon, vádat emeljenek ellene, őrizetbe vegyék, letartóztassák vagy házkutatást végezzenek nála -, a valóságban nagyon nehéz eleget tenni azoknak a feltételeknek, amelyeket ehhez szükségesnek mond ki az új jogszabály.

Ráadásul egyrészt egy politikai hatalom, konkrétan az igazságügyi miniszter, másrészt az Alkotmánybíróság plénumának hozzájárulására van szükség. Mi több, a módosítás értelmében az alkotmánybírák kétharmadának kell szavazatával hozzájárulnia az eljárás megkezdéséhez, de úgy, hogy erről a taláros testületnek az a tagja is voksolhat, aki az eljárás alanyát képezi. Mindezen feltételek gyakorlatilag ellehetetlenítik az alkotmánybírák büntetőjogi felelősségrevonását - olvasható a dokumentumban.

A PNL és az USR törvényhozói szerint a jogszabály áthágja az alkotmánybírák függetlenségének, az államhatalmi ágak szétválasztásának, az állampolgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, valamint több európai uniós ajánlást is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS