2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakmai hírnevük és függetlenségük megvédését kéri a CSM-től a DNA 135 ügyésze

2018. február 23. 19:41, utolsó frissítés: 19:44

Szakmai hírnevük és függetlenségük megvédését kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 135 ügyésze. A kérés aláírói ugyanakkor ellenvetésüknek adnak hangot Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívásával kapcsolatban.


A DNA 183 ügyésze közül 135-en írták alá az indítványt, a többiek a bíróságon voltak a nap folyamán, illetve pihenő- vagy betegszabadságukat töltik - magyarázzák közleményükben a kezdeményezők.

Az ügyészek a 2004/317-es törvény alapján kérik a CSM-t, védje meg szakmai hírnevüket és függetlenségüket. Kezdeményezésüket azzal indokolják, hogy az elmúlt napokban politikai vagy köztisztséget betöltő személyek egy korrupció miatt bíróság elé állított és alapfokon elítélt vádlott bizonyítatlan állításaira hivatkozva törvénytelen bizonyítékgyűjtéssel vádolták meg a DNA ügyészi testületét.

"Az elmúlt években közvetett vagy közvetlen módon több ízben is támadásokat intéztek ellenünk a médián keresztül olyan személyek, akik ellen vizsgálatot folytattunk, akiket bíróság elé állítottunk, vagy akiket elítéltek általunk kivizsgált ügyekben. Mi eltűrtük ezeket a támadásokat, noha közvetlen hatással voltak életünkre. (...) Mindannyian kitartottunk elveink mellett, és vállaltuk a korrupció elleni küzdelem folytatását, tudatában lévén annak, hogy munkánk eredménye pozitívumként szolgálhat a román társadalom számára" - áll a közleményben.

A DNA-ügyészek kérik a CSM-t, állapítsa meg, hogy a kifogásolt kijelentések alaptalanok, "némelyik közülük igen súlyos", ezek célja szakmailag hitelteleníteni az ügyészeket. A kezdeményezők ugyanakkor leszögezik, nem értenek egyet az igazságügyi miniszterrel, aki Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész elmozdítását kezdeményezte.

Az ügyészek rámutatnak, a vádlottak vagy elítéltek támadásainak fő célpontja mindig Laura Codruţa Kövesi, sokan ugyanis az ő félreállításában látják a korrupció elleni küzdelem destabilizálásának és hitelrontásának legkézenfekvőbb eszközét.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS