2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szimpátiatüntetések Bukarestben és több nagyvárosban Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész mellett

2018. február 25. 21:47, utolsó frissítés: 21:47

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi mellett tüntetnek vasárnap Bukarestben és több nagyvárosban, miután Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy javasolja Kövesi visszahívását tisztségéből.

A bukaresti Victoriei téren több ezren gyűltek össze, a Szociáldemokrata Párt és Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellenes jelszavakat skandálva. A csendőrök körülkerítették az övezetet.

A tüntetők mozgósítása a közösségi hálón történt, "Tudorel, távozz te a tolvajaiddal" címmel.

A korrupcióellenes főügyész iránti szimpátia kifejezéseként több nagyvárosban szerveztek utcai felvonulást vasárnap estére az akció kezdeményezői, többek közt Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Iaşi-ban, Craiován, Galacon. Az interneten terjedő felhívásra a külföldön élő románok közül is sokan támogatásukról biztosították a kezdeményezőket.



A tüntetők követelik az igazságügyi miniszter lemondását, Klaus Iohannis elnöktől pedig azt, hogy ne hagyja jóvá a DNA-főügyész menesztésére vonatkozó indítványt.

Este nyolckor több, mint háromezer ember volt a Győzelem téren. A forgalmat lezárták a térhez vezető utakon, mindössze a Kiseleff utcán lehetett közlekedni autóval.

"PSD - vörös pestis", "Igazságot, ne korrupciót", "Vigyen el a DNA!", "Tudorel tégy végre valamit, add be a felmondásod!", "Ne feledd DNA, a te oldaladon állunk", "Tolvajok!", "Dragnea-t a börtönbe!" és más jelszavakat skandáltak a tüntetők.

A csendőrség kordonokat állított fel a zónában.

Este kilenckor a tömeg oszolni kezdett és ismét beindult az autós közlekedés. Körülbelül ezerötszáz ember maradt a kormány épülete előtt és az igazságügyi miniszter lemondását követelik.

A hat órakor kezdődő tüntetés kilenc órakor ért véget a himnusz eléneklésével.

Címlapfotó: Octav Ganea.

(agerpres, Digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS