2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hargita megyei prefektus: nemzetbiztonsági ügy a parajdi bányászok sztrájkja

2018. február 26. 13:22, utolsó frissítés: 13:35

Tovább folytatják a sztrájkot a parajdi sóbánya alkalmazottai, a bánya turisztikai szintjének látogatását is megakadályozzák.


A Mediafax hírügynökség hétfői jelentése szerint a bányászok húsz százalékos béremelést, és Seprődi Zoltán bányaigazgató leváltását követelik. A bánya 135 alkalmazottjának 80 százaléka az országos minimálbért kapja.

A sztrájk a múlt hét csütörtökön spontán munkabeszüntetéssel kezdődött Parajdon, aztán az állami tulajdonban levő Salrom társaság más sóbányáira is kiterjedt.

A gazdasági minisztérium és a munkaügyi minisztérium is Bukarestbe hívta hétfőre a tiltakozók képviselőit, akik azonban megtagadták, hogy a fővárosba utazzanak.

Kelemen József, a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a Salrom bányatársaság igazgatótanácsát kedd délelőttre hívták össze, és az igazgatótanács ülése előtt nincs miről tárgyalniuk.

Azt is hozzátette: Parajdra várják a társaság vezetőit.

Jean-Adrian Andrei
, Hargita megye prefektusa ugyanakkor kijelentette, hogy az időjárási viszonyok miatt nemzetbiztonsági üggyé vált, hogy a parajdi sóbánya biztosítsa a sót az országutak és megyei utak megtisztításához.

Székelyföldön havazott az elmúlt napokban, és a térségre is érvényes a meteorológiai szolgálat március elsejéig tartó narancssárga (másodfokú) figyelmeztetése a hideg időjárás miatt.

A parajdi sóbánya turisztikai szintjét 2017-ben több mint 640 ezren látogatták meg. A látogatók közül 281 ezren gyógykezelés részeként léptek a bányába, 360 ezer belépés pedig turisztikai céllal történt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS