2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CNCD: nem diszkriminálta Viorica Dăncilă az autistákat

2018. február 26. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

Viorica  Dăncilă nemrégiben elhangzott kijelentését vizsgálta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) és arra a következtetésre jutott, hogy nem nem tekinthető diszkriminálónak a miniszterelnök azon kijelentése, amelyben a következőképpen fogalmazott: azok a román európai parlamenti képviselők, akik félretájékoztatják az EU-t, noha tudják, mi az igazság… nos, ezek a személyek autisták.

A nyilatkozat az Antena 3 csatornán hangzott el február 15-én. Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke akkor elmondta, hogy az ügyben Mihai Gâdea műsorvezetőt is meghallgatják majd.

Viorica Dăncilă pénteken bocsánatot kért az érintettektől kijelentése miatt. A kormány közleményt adott ki az ügyben, támogatásáról és megértéséről biztosítva a fogyatékkal élőket. „Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat”, tette hozzá a kormányfő a közleményben.

Dăncilă ártatlanságára egyébként a szavazásra jogosultak többsége, azaz 8 személy szavazott, míg a miniszterelnök bűnössége mellett csupán egy személy tette le a voksát.

A CNCD szerint ugyanakkor Mihai Gâdea műsorvezető közbelépésének elmaradása sem tekinthető diszkriminációnak. A döntést többségi szavazással hozták meg, a jelenlévők közül nyolcan támogatták, egy tag ellene voksolt.

A döntés ellen közigazgatási bíróságon emelhetnek óvást az érintett felek. (digi24.ro/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS