2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rács mögé kerülhet Victor Ponta?

2018. február 27. 14:58, utolsó frissítés: 15:45

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) börtönbüntetés kiszabását kérelmezte Victor Ponta volt miniszterelnök, valamint Dan Şova volt szenátor, nagyberuházásokért felelős egykori tárca nélküli miniszter ellen.


Az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával még 2015. szeptemberben küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát.

A per eddig előzetes szakaszában volt: a bíróság zárt ülésen formai szempontból ellenőrizte a vádirat törvényességét.

Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Șova ügyvédi irodájának, amely állítólag Pontának is juttatott a pénzből.

Ponta 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik.

A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

Dan Şova esetében az ügyészek a maximálisan kiszabható büntetést kérelmezték a bíróságtól, továbbá a volt szenátor közügyektől való eltiltását, és kérték a bíróságtól, hogy kötelezzék 111 ezer lejes bírság kifizetésére.

Victor Ponta esetében az ügyészek szabadságvesztés büntetését kérelmezték a bíróságtól.

A digi24.ro szerint a volt miniszterelnök valószínűleg sem a minimális sem a maximális büntetést nem fogja megkapni, de mindenesetre mégis szabadságvesztésre számíthat. Továbbá az ügyészek azt is kérték, hogy a bíróság kötelezze Victor Pontát 50 000 lej kártérítés kifizetésére valamint, rendeljen el vagyonelkobzást is, amelynek érteke meghaladhatja a 260 000 lejt. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS