2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A máramarosszigeti idősek otthonában embertelen körülmények uralkodnak

2018. február 27. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Embertelen körülmények uralkodnak a máramarosszigeti idősotthonban - jelentette ki kedden Somogyi Attila, a Máramaros megyei tanács elnökének tanácsadója.


A Máramaros megyei tanács keddi, rendkívüli ülésén Somogyi elmondta, hogy a helyszínen mérte fel a helyzetet, miután február 14-én az idősotthon egyik szobájában két ágyban fekvő férfire zuhant egy darab a mennyezetből.

A két férfit ezt követően a máramarosszigeti városi kórházba utalták be, majd egy másik épületben helyezték el. A múlt hét végén egyikük, egy 73 éves férfi tüdőgyulladás és több más betegség következtében meghalt.

Somogyi Attila kijelentette: a helyzet sokkal súlyosabb, mint amilyennek első látásra tűnhet. „A központ menedzserével folytatott beszélgetésem után arra a megállapításra jutottam, hogy az empátia teljes hiányával bánnak az elszállásolt személyekkel ezekben a központokban. Az a mód, ahogy ezekhez az esetekhez viszonyulnak, embertelenségről árulkodik”, fogalmazott a tanácsadó.

Felician Cerneştean
megyei tanácsos azt mondta: az incidens okainak kivizsgálása még tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megyei ellátóközpontok személyzetének megnőtt a fizetése, az általuk nyújtott munka minősége azonban nem változott.

Gabriel Zetea
, Máramaros megye tanácsának elnöke úgy vélekedett, hogy nem lehet többé tolerálni az ellátó központok személyzetének hanyag, azok vezetőségének pedig felelőtlen hozzáállását.

A megyei tanácselnök arról is beszámolt, hogy a Máramaros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) nem tájékoztatta a tanácsot az idős ápolt haláláról, hanem arról a sajtó számolt be. Csak a média keltette közfelháborodás után reagált az intézmény, ami Zetea szerint „elfogadhatatlan”. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS