2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kövesi: a DNA az én mandátumom alatt teljesített a legjobban

2018. február 27. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fennállása óta az ő mandátuma alatt érte el a legjobb eredményeket – mondta kedden Laura Codruţa Kövesi.


Kövesi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keddi ülésén reagált Tudorel Toader jelentésére, amelyre alapozva a miniszter kérte a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.

Kövesi többek között kifejtette, a statisztikai adatok és a minőségi mutatók egyaránt arra utalnak, hogy a DNA megalapítása óta az ő vezetése alatt érte el a legjobb eredményeket. A CSM ügyészi részlege kedden tárgyalta a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való elmozdítására irányuló miniszteri kérelmet.

Kövesi ugyanakkor rámutatott, 2013 óta egyetlen esetben sem marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Romániát olyan ügy miatt, amelyben a DNA folytatta a vizsgálatot, így a miniszter által felhozott ezen indok sem állja a helyét - mondta.

A korrupcióellenes főügyész azt is hangsúlyozta, hogy Toader jelentésében "visszamenőleges hatállyal alkalmazza az alkotmánybíróság egyes döntéseit", azaz a taláros testület olyan határozatainak be nem tartását kéri számon rajta bizonyos ügyek kapcsán, amelyeket a testület utólag hozott.
Laura Codruţa Kövesi szerint az Igazságügyi Felügyelet (IJ) egy olyan jelentésére hivatkozva kezdeményezte Tudorel Toader a tisztségből való visszahívását, amelyet csak részben hagyott jóvá a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

Álláspontja ismertetésekor Kövesi kifejtette, Toader a felügyelet szeptemberi jelentésére hivatkozva állítja, hogy a DNA vezetője akadályozta az ügyészségnél végzett ellenőrzés lefolytatását, hogy rendellenességeket észleltek a menedzseri tevékenységében, illetve hogy önkényesen vezeti a vádhatóságot. "Hangsúlyozni szeretném, hogy azt a jelentést eredeti formájában nem hagyta jóvá a CSM ügyészi részlege (...), utólag módosítottak rajta, az IJ csak az észrevételek egy részét hagyta jóvá" - mondta Kövesi, hozzátéve, hogy a törvény értelmében a felügyelet eredeti jelentése jogilag értéktelen.
A DNA főügyészének nem világos, hogyan mérte fel az igazságügyi miniszter, hogy a külföldi sajtónak adott nyilatkozataival milyen mértékben rontott az ország megítélésén. “Ami az előzmény nélküli súlyos kijelentéseimet illeti, nem tudom, melyek lehetnek azok. Nem világos, hogyan mérte fel az igazságügyi miniszter, milyen mértékben rontottam az ország megítélésén. Nem tudom, milyen közük lehet az én nyilatkozataimnak ahhoz, hogy neki magyarázatot kellett adnia az Európai Parlamentben egyes törvénymódosításokkal kapcsolatban. (...) Bebizonyosodott, hogy volt bármilyen összefüggés? Nem tudjuk. Azt követően, hogy bírók és ügyészek ezrei bírálták a módosító javaslatokat, azok után, hogy a DNA, a legfőbb ügyészség és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács negatívan véleményezte és bírálta a módosító csomag egyes elemeit, rendkívül szubjektívnek tűnik az az állítás, hogy az európai hivatalos fórumok, vagy az a kilenc nagykövet, aki egyszer csak megjelent az igazságügyi miniszternél, azért tették ezt, mert a DNA főügyésze bírálta a törvény bizonyos rendelkezéseit” – vélekedett Kövesi.

A főügyész azt nyilatkozta, továbbra is kitart amellett, hogy “a vádlottak kétségbeesett fesztiválját” látjuk. A főügyész emlékeztetett: “látjuk a tévében a vádlottakat, amint erkölcsi leckét adnak nekünk”.

“Azt állítják, hogy az általam a február 14-i sajtóértekezleten tett kijelentés, miszerint a vádlottak kétségbeesett fesztiváljának lehetünk a tanúi, súlyosan és visszavonhatatlanul károsította az országról kialakított képet, mert azt a látszatot keltette, hogy Románia korrupt ország. Továbbra is kitartok emellett, és azt gondolom, hogy ezt a kijelentést kiemelték a szövegkörnyezetből. (...) Én világosan azokra az esetekre utaltam, amikor azok, akik ellen vádat emeltek, akiket elítéltek, folyamatosan támadják a DNA-t, támadják az ügyészeket. Igen, ez a vádlottak kétségbeesett fesztiválja (...). Ez a véleményem azon a valóságon alapszik, amellyel naponta valamennyien szembesülünk, hogy ott ülnek a vádlottak a tévéstúdiókban, és erkölcsi leckét adnak nekünk” – nyilatkozta Kövesi.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege negatívan véleményezte Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására irányuló javaslatát. A CSM ügyészi részlege konzultatív jellegű véleményezést ad ki, és az államfő hozza meg a végső döntést. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS