2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kövesi: a DNA nem hamisít bizonyítékokat

2018. február 27. 20:24, utolsó frissítés: 20:24

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) nem hamisítanak bizonyítékokat - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi, aki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keddi ülésén reagált az igazságügyi miniszter korábban ismertetett jelentésére, amellyel Toader kezdeményezte a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.


Kövesi cáfolta a miniszter azon állítását, miszerint a DNA-nál meghamisították bizonyos telefonbeszélgetések átiratát. A főügyész szerint azokban az ügyekben, amelyekre Toader hivatkozott, az átiratban észlelt tévedéseket utólag javították, és ilyen ok miatt egyetlen lehallgatási jegyzőkönyvet sem utasított el a legfelsőbb bíróság.

A főügyész arra is rámutatott, a beszélgetések átiratának elkészítése kizárólag az ügyben nyomozó ügyész felelőssége, ezzel nem a DNA főügyésze foglalkozik.

Kövesi arra is kitért, hogy nem a vezető beosztású ügyészek feladata, hogy számon tartsák az ügyek elévülési határidejét. “Minden olyan ügyet, amelynek kivizsgálása több mint egy éve elkezdődött, kettős ellenőrzésnek vetünk alá. Elsősorban a főügyész rendelete alapján sor kerül egy belső ellenőrzésre, amely során megvizsgálják, hogy milyen ütemben haladnak a nyomozással az ügyben. Ha egy dosszién nem dolgoztak 30 napon át, azt el lehet venni az ügyésztől, és oda lehet adni egy másik ügyésznek, illetve jelenteni lehet az esetet az Igazságügyi Felügyeletnek. Amikor azt tapasztaltam, hogy az ügyészek nem dolgoztak egy ügyön, alkalmaztam a jogszabály előírásait és - ha kellett - jelentettem az Igazságügyi Felügyeletnek. Nem a vezető beosztású ügyészek dolga, hogy számon tartsák egy ügy elévülési határidejét, ez a nyomozást folytató ügyész feladata” – magyarázta Kövesi.

Elmondta: a Microsoft-dosszié kapcsán több ellenőrzést is végeztek az utóbbi időben, többek között az Igazságügyi Felügyelet is, és soha nem merült fel, hogy az ügyész nem dolgozott volna az ügyön. Emlékeztetett: a Microsoft-ügyben négy vádiratot fogalmaztak meg, amelyek alapján több személy, köztük két miniszter ellen vádat emeltek és néhányukat jogerősen elítélték.

“A becsült kár 62 millió euró. Ehhez képest 62,5 millió euró és 22 millió dollár értékben helyeztek anyagi javakat zár alá, tehát nincs szó százmilliós nagyságrendű vissza nem térített kárról” – mondta Kövesi.
Hangsúlyozta: ebben az esetben kilenc évvel azután tettek feljelentést a DNA-nál, hogy a vizsgálat tárgyát képező szerződéskötésre sor került. “Az ellenőrzés során a legfelsőbb bíróság bírái úgy döntöttek, hogy az elévülési időt nem a kifizetés, hanem a szerződéskötés pillanatától kell számítani, abból a megfontolásból, hogy a visszaélés a szerződéskötéskor történt, és ebből a szempontból semmi jelentősége nincs annak, hogy mikor történt a kifizetés. Ennek okán jutott az ügyész arra a következtetésre, hogy az ügy elévült, és hozta meg a törvényes döntést” – érvelt Kövesi.

A korrupcióellenes főügyész Tudorel Toader korábban ismertetett jelentésére reagálva kifejtette, sem nyilatkozataiban, sem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ülésein nem vonta kétségbe az alkotmánybíróság tekintélyét, nem kommentálta, nem bírálta, és nem is dicsérte a testület határozatait.

Hozzátette, nyilatkozataiban csak arra szorítkozott, hogy adminisztratív szempontból milyen hatásuk volt a taláros testület bizonyos döntéseinek az általa vezetett intézmény tevékenységére. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS