2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott a marosvásárhelyi önkormányzat egyik magyar képviselője

2018. február 28. 12:36, utolsó frissítés: 12:38

Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Györfi Júlia, a Szabad Emberek Pártja (POL) marosvásárhelyi önkormányzati képviselője, a román-magyar vegyes párt azonban bejelentette: magyar jelöltet küld helyette a testületbe.


A Maros megyei Népújság napilap beszámolója szerint Györfi Júlia az önkormányzati testület keddi ülésén jelentette be lemondását. A testület több tagja is méltatta munkásságát, Makkai Gergely, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester pedig arra kérte a képviselőt, hogy folytassa az RMDSZ-ben a tevékenységét, ezt azonban Györfi Júlia elutasította.

Dan Masca, a POL alapító elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: ugyan ő következne a jelöltlistán, de úgy határoztak, hogy a távozó magyar képviselő helyére magyar jelöltnek kell lépnie, így Pápai László Zsolt lesz a POL új önkormányzati képviselője.

A 23 tagú marosvásárhelyi önkormányzatban az RMDSZ-nek tíz, a Dorin Florea polgármestert támogató Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) hat, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) négy és a regionális Szabad Emberek Pártjának (POL) három képviselői mandátuma van.

A POL színeiben mindeddig két magyar és egy román nemzetiségű képviselő tevékenykedett, és - amint Dan Masca pártelnök közölte - ez ezután sem változik. Így az etnikai kérdésekben erősen megosztott városban továbbra is magyar többségű marad az önkormányzati testület.

Noha a POL a magyarság számára fontos marosvásárhelyi kérdésekben - amilyen például a Római Katolikus Gimnázium újraalakítása, a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése vagy az önkormányzati ülések kétnyelvűsége - következetesen a magyar követelések mellett foglalt állást, az RMDSZ-szel feszült a kapcsolata.

A magyar szövetség képviselői 2017 júliusában nem támogatták, hogy az RMDSZ-es Makkai Gergely mellett Györfi Júliát válasszák meg a város alpolgármesterévé. Helyette a szociáldemokrata Sergiu Papucnak szavaztak bizalmat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS