2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Győzőtt a parajdi bányászok sztrájkja

2018. február 28. 16:25, utolsó frissítés: 16:26

Folytatódik a sókitermelés a parajdi bányában, miután a sztrájkolók megegyeztek az Országos Sóipari Társaság (Salrom) vezetőségével és hozzájárultak egy megállapodás aláírásához.

Seprődi Zoltán, a parajdi sóbánya igazgatója arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy ismét dolgoznak a kitermelési részlegen, és a turisztikai tevékenység is újraindult.

A sztrájkolók küldöttsége kedden találkozott a Salrom vezérigazgatójával, Matei Dumitruval. A tárgyalások eredményeképpen aláírtak egy írásbeli megegyezést, és felfüggesztették a sztrájkot.

Kelemen József
, a sóbánya szakszervezetének vezetője arról tájékoztatott, hogy a megállapodás értelmében a Salrom vezetősége nem kér kártérítést a munkabeszüntetés okozta elmaradások miatt, ugyanakkor megígéri, hogy meghatározatlan idejű munkaszerződést köt 13 olyan dolgozójával, akiknek eddig záros határidejű szerződésük volt.

Bérnövekedést is ígért a sóipari vállalat vezetősége, ennek mértékéről azonban Kelemen nem tudott nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy „még nem számolták ki”.

A parajdi sóbánya vezetőcseréjére vonatkozó követelésről Kelemen József azt mondta: a Salrom vezérigazgatója ígéretet tett, hogy kiértékeli a bányaigazgató tevékenységét, és 45 napon belül választ ad a leváltására vonatkozó kérésre.

A parajdi sóbányában február 22-én kezdődött el a sztrájk. A bányászok a bérek közti egyenlőtlenségek megszüntetését, az alapfizetések 20 százalékkal való emelését és a vezetőség leváltását követelték.

A sószállítmányok nem érkeztek meg a megrendelőkhöz, ez az utak karbantartásában is gondokat okozott. A sót csak kedden, február 27-én kezdték el ismét szállítani a parajdi sóbányából, miután Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus arra figyelmeztette a bányászokat és a bánya vezetőségét, hogy a sószállítás felfüggesztése nemzetbiztonsági kockázatot jelent. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS