2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia védi a háborús bűnösöket?

2004. április 22. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

A náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ szerdán bírálta Romániát, mert nem folytat nyomozást és eljárást a háborús bűnösök ellen. Romániában több százezer zsidót öltek meg, ám még tavaly is vezető tisztségviselők tagadták, hogy az országban zsidóüldözés, holokauszt lett volna. E nyilatkozatok miatt éles vita bontakozott ki Románia és Izrael között.

A Wiesenthal-központ jelentésében rámutatott: Romániában nem tettek gyakorlati lépéseket a háborús bűnök feltárására, és nem vonták vissza azt a rendelkezést, amelyben kegyelemben részesítettek két, háborús bűnökért elítélt egykori ezredest.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója közleményében hangsúlyozta: Romániában a demokrácia kezdete óta nem történt egyetlen kezdeményezés sem annak érdekében, hogy elítéljék mindazokat, akik aktívan részt vettek a holokauszt bűntetteiben.

A múlt évben Romániában is megkezdték az Utolsó esély elnevezésű nácivadász akciót, amelynek során korábban a balti államokban több háborús bűnös nyomára akadtak. Az akció szervezői felszólítják a román lakosságot, hogy azonosítsák és adják a bíróság kezére a háborús bűnösöket. Efraim Zuroff közölte, hogy a Wiesenthal-központ hat-nyolc héten belül átadja a romániai hatóságoknak a gyanúsítottak listáját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS