2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Bizottság első alelnöke Bukarestben aggódott egyet az igazságügyi törvények módosítása miatt

2018. március 01. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság tagjaival is megbeszélést folytatott csütörtökön az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans.

A bizottság szociáldemokrata párti elnöke, Florin Iordache a találkozót követően elmondta, tájékoztatták az EB-alelnököt, hogy az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek, az igazságügyi törvények módosítására pedig azért van szükség, hogy összhangba hozzák ezeket a taláros testület határozataival. A Romániával szemben érvényben levő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán biztosították Timmermanst, hogy a parlament, a kormány és az érintett intézmények mindent megtesznek annak érdekében, hogy az EB legutóbbi jelentésébe foglalt ajánlásokat teljesítse az ország, majd záruljon le az MCV.

Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy Timmermans javasolta-e a testületnek a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, Iordache azt felelte: amennyiben ez szükségesnek bizonyul, meg fogják tenni.

"Mindig szem előtt tartottuk a Velencei Bizottság véleményét, és ez ezután is így lesz. Ebben az ügyben eddig nem kértünk véleményezést, de amikor elkezdjük megvitatni a bizottságban az alkotmányellenesnek ítélt módosításokat, azt is megtárgyaljuk majd, hogy szükség van-e a véleményezésre. Eddig azért nem kértük ki a Velencei Bizottság álláspontját, mert az általunk eszközölt módosítások nem mennek szembe a testület döntéseivel" - magyarázta Iordache.

A bizottsági elnök szerint azt is közölték Timmermansszal, hogy "semmi szín alatt nem akarnak háborút a parlament és az igazságügyi rendszer között", a három törvény módosításával a cél az igazságszolgáltatási rendszer "valós függetlenségének" biztosítása.

A különbizottság nemzeti liberális párti tagja, Alina Gorghiu szerint Timmermans azt javasolta a román parlamentnek, hogy ne hozzon "az igazságszolgáltatást megfélemlítő" törvényeket, hogy konzultáljon a szakmai szervezetekkel és az Európai Bizottsággal, illetve hogy "ne kerülje a Velencei Bizottságot".

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Dan Barna az egyeztetést követően azt mondta, az EB első alelnöke megerősítette azt, amit az USR több ízben is hangoztatott már: az, hogy 2019 végéig lezárul az MCV, csak egy óhaj, egy célkitűzés, amelyet megpróbál teljesíteni az ország, valójában azonban "nincs konkrét határidő az MCV megszüntetésére". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS