2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Timmermans: Az elmúlt 20 évben jelentős előrelépést tett Románia az igazságszolgáltatási rendszer megerősítése terén

2018. március 01. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Az elmúlt 20 évben jelentős előrelépést tett Románia az igazságszolgáltatási rendszer megerősítése terén - nyilatkozta csütörtökön Bukarestben az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans.

"Sok mindent megvalósítottak az elmúlt 11 évben, amióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, és érvényben van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus. Olyan ez, mintha maratonon vennének részt, és az utolsó száz méteren vannak. Én azt üzenem ma önöknek, hogy fussanak tovább, de ne a rossz irányba! Fussanak tovább a célvonal felé, mert nagyon közel van. Már csak egy pár olyan ajánlás maradt, amely teljesítésre vár, de ne álljanak meg, ne topogjanak egy helyben az Isten szerelmére, vagy ne kezdjenek el az ellenkező irányba futni!" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Timmermans.

Hozzátette: az Európai Bizottság egyik "ambíciója", hogy 2019 végéig zárja le a Romániával szembeni MCV-t, de még vannak teljesítésre váró feladatok.

"Az a legfontosabb, hogy az érintettek dolgozzanak együtt, nem egymás ellen" - mondta.

Timmermans rámutatott, a Liviu Dragnea képviselőházi, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és a kormány más tagjaival folytatott egyeztetések során megállapodtak abban, hogy ezentúl gyakrabban kommunikálnak egymással.

"Rendelkezésükre állok minden nap, ha erre van szükség. Csapataink állandó, közvetlen kapcsolatban lesznek" - mondta az EB alelnöke, hozzátéve, így a jövőben senki nem állíthatja majd azt, hogy tévesen tájékoztatták az Európai Bizottságot.

Timmermans sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a román állampolgárok büszkék lehetnek igazságszolgáltatási rendszerükre.

"Természetesen mindig van, amin javítani, néha kell is, de a másik szerepének tiszteletben tartása, az igazságügyi rendszer iránti tisztelet, a kormány, a parlament iránti tisztelet elengedhetetlen az együttműködésre alapozó munkastílushoz, és ez vezethet majd az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárásához" - tette hozzá.

Az EB-alelnök úgy véli, "egyáltalán nem lehetetlen", hogy még az EU Tanácsa soros elnökségének átvétele előtt megszüntessék az MCV-t, ehhez azonban minden ajánlást teljesítenie kell az országnak.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS