2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Timmermans: Románia készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra

2018. március 01. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Románia készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra - nyilatkozta csütörtökön Bukarestben Frans Timmermans.

Az EB első alelnöke rámutatott, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal kapcsolatban még sok teendő van, de ezek 2019-ig kivitelezhetőek, ennek érdekében szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot a Bizottság és Románia között.

"Véleményem szerint ezeknek a dolgoknak nincs közük Schengenhez. Most van itt a megfelelő pillanat, hogy a többi állam elismerje, hogy Románia több mint felkészült arra, hogy Schengen-tagország legyen. (...) Nem lehet kritikát megfogalmazni Románia felkészültségét illetően. Románia készen áll a schengeni csatlakozásra és jogában állna csatlakozni a schengeni övezethez" - nyilatkozta Timmermans bukaresti sajtótájékoztatóján.

Timmermans szerint Románia "az elmúlt 20 évben csodát vitt véghez" az igazságügyet illetően.

"Amit önök az igazságszolgáltatással tettek, az valami rendkívüli, nagyszerű, és azt hiszem, innen már nincs visszaút. Rendkívüli, amit véghezvittek a korrupcióellenes harc terén, és együtt kell dolgoznunk, hogy elérjük a célokat" - mondta az EB-alelnök, aki hozzátette, hogy bizonyos területeken stagnálás észlelhető, de ezek nem bepótolhatatlan dolgok.

"Biztatóak voltak a mai tárgyalások, úgy vélem, hogy parlamenti és kormányszinten is erős az akarat, hogy előrébb lépjünk, hogy fejlődjenek" - tette hozzá Frans Timmermans.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS