2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felújítják a Széky-palotát Kolozsváron

2018. március 02. 12:51, utolsó frissítés: 13:11

Megújul a Wesselényi (str. Regele Ferdinand) utca és a Malom (George Bariţiu) utca sarkán, a 37. szám alatt levő Széky-palota - tájékoztat közleményében Olah Emese alpolgármester kabinetének közleménye.


Az épület B kategóriás műemlék, 19 lakrészéből három állami tulajdonban van és az önkormányzat kezeli ezeket. Az összesen 2325 négyzetméter beépített területű épület alagsori, földszinti és két emeleti szintből áll. Az épület rossz állapota miatt a felújítási munkálatok halaszthatatlanok: a borítása rozoga állapotban van, a falak 2 méter magasságban beáztak a talajvíztől, az alagsor penészedik. Emellett átfogó felújítás szükséges a közüzemi hálózatok esetében is.A közlemény szerint az épület udvarának a rendbe tételére és az időközben hozzátoldott építmények lebontására is sor kerül. A felújítási munkálatok két szakaszban zajlanak: az első szakaszban a Malom (George Bariţiu) utcára, a Szamosra és a Horea útra néző homlokzatok újulnak meg, a tornyokat, a csatornavezetékeket és egyéb, bádogborítású elemeket is kijavítják, ahol szükséges, kicserélik ezeket.

Az alagsorban szigetelő munkálatokat végeznek a talajvíz felszivárgásának meggátolása érdekében. A csatornahálózatot és az villanyhálózatot is felújítják, új földelést és villámhárítót kap az ingatlan.

A munkálatok második szakaszában az épület belső udvarában zajlanak munkálatok: a belső homlokzatokat, vízelvezető rendszert újítják fel.

A munkálatok összköltsége 1,8 millió lej, az első szakasz munkálataira 1,59 millió lejt költenek, a második szakasz munkálatait közel 272 ezer lejből fedezik. A munkálatok mindkét szakasza 24 hónapig tart.

Ugyanakkor arról is tájékoztatnak, hogy a városi tanácsi aktualizálta azon műemlék-épületeinek a listáját, amelyek az önkormányzat Többéves Műemlék-rehabilitációs Programjának első szakaszában, 2019-ig megújulnak. Az épületek többnyire Kolozsvár történelmi központjában helyezkednek el, felújításuk halaszthatatlan, mert leromlott állapotuk miatt omlásveszélyesek, a járókelők vagy a lakók testi épségét fenyegetik.

A lista magába foglalja a Főtér 11.,13., 14., 30. és 31., az Unió (Memorandumului) 2.,11., 13., 17., és 1., a Deák Ferenc utca (Eroilor) 1., a Rózsa (Samuil Micu) 2., a Bethlen (Baba Novac) utca 8., a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 1. és 3., a Budai Nagy Antal (Calea Dorobantilor) 1., illetve a Horea utca 1. és 66. szám alatti ingatlant. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS