2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legfőbb ügyész szerint több száz ügyész mehet nyugdíjba az igazságügyi törvények miatt

2018. március 02. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Masszív munkaerőhiánnyal fognak küszködni az ügyészségek az igazságügyi törvényeket módosító jogszabályok életbe lépését követően - nyilatkozta Augustin Lazăr legfőbb ügyész az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban.


Lazăr szerint a módosítások értelmében több száz ügyész kérheti majd a nyugdíjazását, így a személyzethiány elérheti a 40 százalékot. Kifejtette, az ügyészségeknél jelenleg 13 százalékosra tehető a munkaerőhiány, ugyanis kevesebb végzős kerül ki az Országos Igazságszolgáltatási Intézetből (INM), mint ahány bíró és ügyész hagyja el a rendszert.

"Ha bizonyos bíráknak és ügyészeknek megadjuk a lehetőséget, hogy 20 év munka után nyugdíjba vonuljanak - ahogy az új törvény ezt nagylelkűen megteszi -, az elkövetkező időszakban 750 ügyész és ugyanilyen nagyszámú bíró kérheti a nyugdíjazását. Összesen 2 500 ügyész van, ehhez képest a 700 rendkívül nagy szám. 30-35 százalékra, sőt akár 40 százalékra is nőhet a munkaerőhiány" - mondta Lazăr, hozzátéve, az új törvény gyakorlatilag "lefejezi" az ügyészségeket, mert a legtöbben azok közül, akik számára lehetővé teszi a nyugdíjba vonulást, az ügyészségek vezetői közül kerülnek ki.

A legfőbb ügyész rámutatott, aggodalomra ad okot az is, hogy mivel az eddigi két évről négy évre módosul az INM-képzés időtartama, a következő négy évben nem lesz végzős évfolyam az intézetnél.

"Ez komolyan elgondolkodtat bennünket, mert a dossziék száma folyamatosan nő. Jelenleg 1,7 millió ügy vár megoldásra, de kérdés, hogy ki fogja felgöngyölíteni ezeket, mielőtt még elévülnének. Ahogyan azt láthattuk, a közvélemény igen érzékenyen reagál, és nyilvánvalóan mindannyian azt szeretnénk, hogy az igazságszolgáltatás gyorsan működjön, nem kell hagyni, hogy a súlyos bűntettek elévüljenek. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, komoly válság elébe nézünk" - mondta.

Augustin Lazăr szerint mindez annak a következménye, hogy az igazságügyi törvények módosítását nem előzte meg hatástanulmány.

"Soha, de soha nem született törvény előzetes hatástanulmány nélkül. A civilizált világban, az EU alapító országaiban ha változtatnak két-három kifejezésen egy törvényben, előtte egy évvel hatástanulmányt készítenek, hogy lássák, mire számíthatnak. Nos, mi ezt nem tudjuk megtenni. De EU-tagállam vagyunk" - fogalmaz az interjúban a legfőbb ügyész. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS