2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyész szerint nem lehet egy helyen vizsgálni a közlekedési baleseteket a korrupciós ügyekkel

2018. március 03. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

A bírák és ügyészek által elkövetett bűntettek kivizsgálásával foglalkozó részleg létesítéséről szóló törvényi előírás "visszaveti az országot a 27 évvel ezelőtti időkbe" - véli Augustin Lazăr legfőbb ügyész, aki szerint nem lehet egyszerre nyomozni közlekedési baleset és családelhagyás ügyében, fogvatartottak által tett feljelentések és korrupciós ügyekben.

Az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban a legfőbb ügyész állítja: az, hogy az alkotmánybíróság nem ítélte alaptörvénybe ütközőnek a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály létrehozásáról rendelkező előírást - amely az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es számú törvényt módosító jogszabály része - , még nem jelenti azt, hogy a rendelkezés jó és indokolt.

"A döntéshozó hatalommal rendelkezőknek tudniuk kell, hogy amennyiben ez hatályba lép, visszaveti az országot a 27 évvel ezelőtti időkbe. Egyáltalán nem túlzok, amikor ezt mondom, mert közben a világ fejlődött, és meghonosult az ügyészek területek szerinti szakosodásának elve. Nem létezik már olyan ügyész, aki mindenhez ért, és nincs is, ahogy mindennel foglalkoznia. Nem lehet egy helyen vizsgálni a közlekedési balesetekkel kapcsolatos ügyeket a családelhagyásos ügyekkel, a fogvatartottak által tett feljelentésekkel – olyan jogerősen elítéltek ügyeivel, akik azért tesznek feljelentést, mert kifogásolják a bizonyítékok beszerzését –, a koropciós ügyekkel és minden más elképzelhető és elképzelhetetlen dologgal, ami miatt feljelentést tesznek a bírák és ügyészek ellen" - fogalmazott Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész szerint 1993 óta ezekkel a dossziékkal - az érintett bíró vagy ügyész beosztásától függően - a táblabírósági ügyészségek vagy a legfőbb ügyészség foglalkozik.

"A tavaly kivizsgált ilyen esetek számát véve alapul az új ügyosztály húsz ügyészének fejenként 200 ügyben kellene nyomoznia párhuzamosan. (...) Tavaly három bíró és három ügyész ellen emeltek vádat. A dossziék intézményes szűrése, a lényeges, fontos ügyeknek a kevésbé lényeges ügyektől való szétválasztása azonban nem itt kellene hogy történjen, mert így azok, akiknek 200 dosszié van az asztalán, azt fogják mondani, hogy azért nem tudták felgöngyölíteni a fontos ügyeket, mert a kevésbé lényegesekkel is foglalkozniuk kellett" - tette hozzá.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS