2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meleşcanu: Timmermans bukaresti látogatása már több mint egy hónapja be volt

2018. március 03. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Az Európai Bizottság első alelnökének bukaresti látogatása már több mint egy hónapja be volt ütemezve, nem az igazságügyi miniszternek a korrupcióellenes főügyésszel kapcsolatos kijelentése váltotta ki azt - állítja Teodor Meleşcanu külügyminiszter.


A külügyi tárca vezetője a Digi24 televíziónak adott interjúban azt mondta, Frans Timmermans látogatása "a romániai hatóságok és az Európai Bizottság közötti állandó párbeszéd" része, és bár hivatalosan nem jelentették be, már jóval korábban beütemezték.

"Van, amikor bejelentik, és van, amikor nem (...). Erről már a miniszterelnök brüsszeli látogatása alkalmából is szó volt, és velem is tárgyaltak róla, tehát legkevesebb másfél hónapos projektről van szó" - magyarázta Meleşcanu.

Arra a felvetésre, miszerint az EB első alelnöke Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a korrupcióellenes főügyész visszahívásával kapcsolatos bejelentése miatt érkezett Romániába, a külügyi tárca vezetője így reagált: "Ha azt hiszik, hogy Timmermans tudja, mikor áll elő Tudorel Toader egy-egy nyilatkozattal, tévednek".

A külügyminiszter egyébként úgy értékeli, hogy az EB-alelnök "vállon veregette" a romániai hatóságokat az eddig elért eredményekért, biztató üzenetet fogalmazott meg az igazságügyi reformfolyamatokat figyelemmel követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetése tekintetében, ugyanakkor ama meggyőződésének adott hangot, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye.

A hazai vezető politikusokkal tartott megbeszéléseket követően az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt években jelentős előrelépést tett Románia az igazságszolgáltatási rendszer megerősítése terén.

"Sok mindent megvalósítottak az elmúlt 11 évben, amióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, és érvényben van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus. Olyan ez, mintha maratonon vennének részt, és az utolsó száz méteren lennének. Én azt üzenem ma önöknek, hogy fussanak tovább, de ne a rossz irányba! Fussanak tovább a célvonal felé, mert már nagyon közel van. Már csak egy pár olyan ajánlás maradt, amely teljesítésre vár, de ne álljanak meg, ne topogjanak egy helyben az ég szerelmére, vagy ne kezdjenek el az ellenkező irányba futni!" - fogalmazott Timmermans, hozzátéve: az Európai Bizottság egyik "ambíciója", hogy 2019 végéig zárja le a Romániával szembeni MCV-t, de még vannak teljesítésre váró feladatok.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS