2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát

2018. március 03. 14:07, utolsó frissítés: 19:33

Kelemen Hunor szerint Romániában manapság nincsenek nagy projektek, amelyekben konszenzus lenne a parlamenti pártok között, céltalanság és vízióhiány jellemzi az országot - erről a Szövetségi Képviselők Tanácsa előtt szombaton Marosvásárhelyen beszélt az RMDSZ elnöke.


A szövetség közleménye szerint Kelemen Hunor kijelentette, 2018-nak annak az esztendőnek kellene lennie, amikor néhány alapvető kérdésben a romániai társadalom párbeszédet folytat a jövőt illetően. Ehhez néhány alapelvet és értéket tisztázni kellene: "mit értünk jogállam alatt, a hatalmi ágak szétválasztásán, illetve mit gondolunk az alapvető szabadságjogokról".Kelemen szerint a vízióhiány és az ország stratégiai terveinek hiánya a mindennapokra is rányomja bélyegét: nő a szegénység és az elvándorlás, és mit sem ér a gazdasági növekedés, ha ezt nem fenntartható módon fordítja vissza a gazdaságba a kormányzat, úgy, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a szegénység felszámolására koncentráljon.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Szerinte ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is, amelyben Kelemen elmondása szerint számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre is.

"Románia továbbra sem rendezte a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzetét: bár mintaország látszatát kelti, a tények mást mutatnak, és ez most már Európában is egyértelmű. A román külügy továbbra is hárít, és konokul figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezek viszont megkerülhetetlenek" - írják az RMDSZ elnökére hivatkozva a közleményben.A közelgő március 15-re utalva Kelemen elmondta: "Bár a szabadságharcot leverték, jött a kiegyezés. Ma is kiegyezésre törekszünk a román többséggel abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe lehet, ahogyan a szabadság is mindnyájunké: nyugodtan osztható, bárkinek adhatunk belőle, úgysem fogy el. A testvériségnek is csak akkor van értelme, ha az valós megértésre, és a másik teljes elfogadására irányul. Az egyenlőségnek azt kell jelentenie, hogy egyenlő esélyt biztosítunk mindenkinek. Ki kell egyeznünk abban is, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama: a román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké és sorolhatnánk. Ha van kiegyezés, a közös célokban is könnyebb megállapodni. Mi azt szeretnénk, hogy a közösen megtervezett jövő felé irányuljon tekintetünk." (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS