2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ellenzék bírálta, a kormánypártok képviselői védték az tanügyminisztert az oktatással kapcsolatos egyszerű indítvány vitáján

2018. március 05. 22:59, utolsó frissítés: 22:59

A romániai tanárok fizetése valóban messze áll még attól, amennyit a pedagógusok keresnek az Európai Unióban, de emlékeztetem önöket, hogy amióta a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció van hatalmon, a tanügyben 44 százalékkal nőttek a nettó bérek - állította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által az oktatási miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány képviselőházi vitáján Mihaela Huncă. A szociáldemokrata képviselő szerint ezt azért is fontos tudni, mert az indítványt tíz olyan liberális képviselő is aláírta, aki 2010-ben támogatta a tanárok bérének 25 százalékos csökkentését.


Ştefan Băişanu ALDE képviselő kijelentette: az oktatási rendszer összeomlása a Daniel Funeriu idejében kezdődött, amikor bevezették a tanulók után fizetett fejpénzt. 'Tanulónként évi 33 millió régi lejjel soha nem fogjuk lebegési vonalon tartani a román oktatást. Ennél többet költünk a fogvatartottakra és a migránsokra, ám a bajok akkor kezdődtek, amikor azok voltak hatalmon, akik most sírnak, hogy nem jól mennek a dolgok a tanügyben' - mondta Băişanu.

Florica Cherecheş, az egyszerű indítványt benyújtó liberálisok képviseletében úgy fogalmazott: a kormányzatnak semmiféle elképzelése nincs, ezért az oktatás minden korábbinál mélyebb gödörbe került. 'Az iskola ahelyett, hogy a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakembereket képezne, gyakorta pénz- és munkaerő-pocsékoló intézménnyé válik' - hangoztatta a képviselő.

Szabó Ödön RMDSZ képviselő szerint 'bármikor jól jön' egy vita az oktatásról, ám ennek nem kellene politikai polémiává silányodnia. 'A legnagyobb gond az, hogy folyamatosan módosítjuk a törvényeket és nem hagyjuk, hogy legalább egy-két ciklust működjön egy jogszabály' - vélekedett a képviselő.

Cristina Iurişniţi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője hozzászólásban kifejtette: a román oktatás 'folyamatos ostrom' alatt áll. 'Egy év kaotikus kormányzás, megalapozatlan döntések, kiszámíthatatlan stratégiák után (...) a román oktatás továbbra is a társadalom alulfinanszírozott Hamupipőkéje' - jelentette ki a képviselő.

Robert Turcescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője szerint a kormánypártok tankönyveket és béremelést, új iskolákat és óvodákat ígértek, ehelyett az egymás váltó miniszterek 'lemészárolják az oktatást'. 'A minisztereknek semmilyen elképzelésük nem volt, mert a miniszteri mandátum kizárólag a pártutasítások gyakorlatba ültetéséről szól' - mondta Turcescu.

Az indítványról szerdán szavaz a képviselőház plénuma.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS