2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély László: Legkésőbb májusig újragondoljuk Románia fenntartható fejlesztési stratégiáját

2018. március 06. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Legkésőbb májusig felülvizsgálják az ország fenntartható fejlődési stratégiáját - közölte kedden egy Brăilán tartott sajtótájékoztatón Borbély László államtanácsos, a kormány fenntartható fejlődésért felelős főosztályának vezetője.

Borbély elmondta: legkésőbb májusig felülvizsgálják Románia fenntartható fejlesztési stratégiáját, a felülvizsgált változatot kormányhatározatban fogadják el.

Arról is tájékoztatott: a brăilai már a hatodik fejlesztési régió, ahol a helyi és megyei hatóságokkal tárgyalnak a stratégia újragondolásáról.

Az 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer célkitűzéseit az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2015-ös csúcstalálkozóján fogadták el egyhangúlag.

Ezen globális, minden állam számára szem előtt tartandó célkitűzéseket 17 pontba foglalták, ezek: a szegénység felszámolása; az éhezés megszüntetése; egészséges élet biztosítása és jólét megteremtése minden korosztályban élő minden egyes ember számára; minőségi oktatás; nemek közötti egyenlőség; fenntartható vízgazdálkodás biztosítása, a vízhez és közegészségügyhöz biztosított hozzáférése minden ember részére; újrahasznosítható és megfizethető energia; jó munkalehetőségek és gazdaságok; alkalmazkodó infrastruktúra kiépítése, átfogó és fenntartható iparosodás megteremtése, valamint az innováció támogatása; egyenlőtlenség csökkentése; fenntartható, befogadó, biztonságos és alkalmazkodó városok és emberi települések létrehozása; a források felelősségteljes használata; fellépni az éghajlatváltozás ellen; fenntartható óceánok; fenntartható földhasználat; béke és igazság; partnerség a fenntartható fejlődésért.

Hazai szinten 2017 novemberében, egy bukaresti konferencián hangzott el először, hogy Románia fenntartható fejlesztési stratégiáját felül kell vizsgálni oly módon, hogy megfelelő keretet biztosítson a globálisan elfogadott, 17 pontba foglalt célkitűzés megvalósításának. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS