2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ ellenzi az önkormányzatok hatásköreinek a csorbítását

2018. március 06. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Az RMDSZ ellenzi az önkormányzatok hatásköreinek a csorbítását így tovább folytatódik a közigazgatási kódex vitája a szenátusban, áll a szövetség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.


„Az ellenőrző hatóságok ne csak büntessenek, hanem előzetes kérésre nyújtsanak útmutatást az önkormányzatoknak az értelmezhető, egymásnak ellentmondó törvények helyes alkalmazásáról.

Ez felgyorsítja az önkormányzatok munkáját, hiszen nem kell plusz köröket futniuk, hamarabb megvalósulhatnak fejlesztési terveik, és csökken annak esélye is, hogy büntetést kapjanak, tehát pénzt is spórol.

Pozitívnak értékeljük, hogy a közigazgatási kódex tervezete tartalmazza ezt az elvet, hiszen az RMDSZ mindig azt kérte, hogy az állam ne csak büntessen, hanem vállaljon nagyobb szerepet az előzetes tájékoztatásban is.

Ugyanakkor a jogszabálytervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek ahelyett, hogy tisztáznák és egyszerűsítenék az önkormányzati rendszert, nehezítik azt.

Az ilyen törvénykezésnek mindig az állampolgárok látják kárát, mivel minél inkább leterhelik az önkormányzatokat plusz folyamatokkal, és kevésbé érvényesül a decentralizáció elve, annál kevésbé hatékony az önkormányzati munka. Ezért ezek a rendelkezések módosításra szorulnak” - magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a felsőház közigazgatási bizottságának tagja a szakbizottság ülését követően.

Kedden folytatódott a szenátus közigazgatási bizottságában a közigazgatási törvénykönyv tervezetének vitája, az önkormányzatok hatáskörét szabályozó cikkelyeket tárgyalta a testület.  

Cseke Attila elmondta, visszalépésnek számít a jelenlegi törvényes előírásokhoz képest, hogy az új szabályozás szerint a megyei és helyi tanácsüléseken nem lehet megvitatni olyan határozattervezeteket, amelyeket az önkormányzat jegyzője nem véleményezett pozitívan. 

„Ez lényegében vétójogot ad a jegyzőnek arra vonatkozóan, hogy a választott tisztségviselők milyen kezdeményezéseket vitathatnak meg tanácsülésen. Akár jó és a helyi közösség számára fontos kezdeményezéseket is jogában áll majd megakadályozni, amennyiben hozzáállása nem konstruktív, ezért ez a rendelkezés elfogadhatatlan az RMDSZ számára, javasolni fogjuk törlését a törvénykönyvből” –hangsúlyozta a szenátor.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője arról is beszámolt, a frissen megválasztott önkormányzati vezetők és képviselők mandátumának érvényesítését újabb adminisztratív eljárásokkal nehezítené a közigazgatási kódex. „A tervezetben az szerepel, hogy ezt a feladatkört ezután a bíróságok látnák el. Az új rendszer szerint a jelenleginél nagyobb dokumentációt kellene benyújtaniuk a megválasztott vezetőknek a mandátumuk érvényesítéséhez.

Ez azt fogja eredményezni, hogy minden választás után leáll majd az igazságszolgáltatás, hiszen a bíróságok csak ezzel fognak foglalkozni, amíg minden megválasztott önkormányzati tag dokumentumait megvizsgálják” – fogalmazott Cseke Attila.

Az önkormányzatokat gyengíti a közigazgatási kódex egy másik rendelkezése, amely megkönnyítené az alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök leváltását, vélte a szenátor. „Jelenleg az említett személyek megválasztása fele plusz egy szavazattöbbséggel történik, leváltásuk a tanácsosok kétharmadának szavazatával lehetséges.

Ez stabilitást biztosít a települések és megyék vezetésében a vezetőknek, a politikai szervezeteknek és az esetleges koalícióknak. Ezt a rendszert úgy módosítaná a közigazgatási kódex tervezete, hogy az említett vezetők leváltásához elég lenne a fele plusz egy szavazat is. Meggyőződésünk, hogy az önkormányzati vezetők leváltásának megkönnyítése a stabilitást és a kiszámíthatóságot csökkentené.

Ezért kérni fogjuk ezen cikkely módosítását” – nyilatkozta az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

Cseke Attila azt is elmondta, a közigazgatási kódex önkormányzatok működését szabályozó részéhez az RMDSZ olyan módosításokat fog megfogalmazni, amelyek az anyanyelvhasználatot bővítik.

„Módosító indítványaink az utcák, terek, közlekedési táblák többnyelvűsítéséről szólnak, illetve arról, hogy az anyanyelvhasználatot kiterjesszük olyan intézményekre is, amelyek számára jelenleg ezt nem írja elő jogszabály” – fejtette ki. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS