2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet, hogy pénzt mosott Dragnea Brazíliában

2018. március 09. 11:22, utolsó frissítés: 11:56

A Rise Project információi szerint Liviu Dragnea és egykori egyetemi kollégája, Mugurel Gheorghiaș ellen nyomozás folyik egy brazíliai pénzmosási ügyben.

Ezeket az információkat maga a dél-amerikai ország legfőbb szövetségi ügyésze, Carlos Wagner Barbosa is megerősítette a Folha de São Paolo újságnak, amely az egyik legnagyobb példányszámban kiadott lap az országban.

A brazil lap arról írt, hogy információik szerint a PSD elnöke romániai korrupt vállalkozásokból származó pénzeket mosott tisztára az észak-brazíliai Ceárá állam fővárosától, Fortalezzától mindössze 30 kilométerre fekvő Combuco tengerpartjának térségében.

A szövetségi állam ügyészei azután kezdtek nyomozni az ügyben, miután tavaly júliusban a romániai ügyészek kapcsolatba léptek velük.

Carlos Wagner Barbosa legfőbb ügyész azt is elmondta, hogy ki fogja deríteni, hogy a PSD elnöke használt-e „narancsot” a pénzmosásra és arra, hogy ingatlanokat vásároljon Brazíliában. (A portugál nyelvben a „laranja” azaz „narancssárga” kifejezést azokra a közbeiktatott személyekre használják, akik korrupt vagy bűnöző politikusok és el akarják titkolni a különböző vállalkozásban való részvételüket.)

Dragneán kívül másik két személy ellen is vizsgálat folyik, az egyik Mugurel Gheorghiaș a PSD elnökének volt egyetemi kollégája, a másik pedig egy brazil állampolgár.

Gheorghiaș egyébként a TelDrum S.A. egyik fő részvényese volt, annak a vállalatnak, amelyen keresztül a PSD-elnöke és üzlettársai állítólag európai uniós pénzeket pályáztak meg és térítettek el eredeti rendeltetésüktől.

Emellett a DNA jelentése szerint a cég rendszeres nyertese volt az infrastruktúra-fejlesztésre kiírt állami közbeszerzési pályázatoknak, többször a reális árhoz képest túlértékelt munkálatokat fizettek ki nekik, de volt olyan is, hogy fiktív munkálatokért vettek fel pénzt.

Ugyanakkor tíz évig törvénytelenül nyerették meg a céggel a megyei önkormányzat által útkarbantartásra és hóeltakarításra kiírt közbeszerzési pályázatokat is.

Gheorghiaș tulajdonát képezi egy brazil cég is, amelyet arra használt, hogy luxusvillát tudjon vásárolni magának az Atlanti óceánra néző kilátással. Ezt a villát sokszor meglátogatta a Liviu Dragnea is, állítja a hírportál.

Gheorghiaș mellett a másik „narancs” egy bizonyos Cauby Cursino Campos, brazil állampolgár és egykori taxisofőr, aki a román politikusok üzletelései révén gazdagodott meg és akinek az aláírása szerepel Costel Comana és Mugurel Gheorghiaş összes tranzakciós dokumentumában.

A brazil legfőbb ügyész azt is elmondta, hogy Cauby Cursino Camposnak nem volt elegendő pénze ahhoz, hogy brazíliai cégekbe fektessen be és hozzátette: „tudjuk, hogy a pénz Romániából származik”.

A portál még hozzáteszi, hogy a dolog iróniájához az is hozzátartozik, hogy állítólag a PSD pártelnökének egyik kedvenc bárja a tengerparton a „Laranja Mecanica”, azaz a Mechanikus narancs volt, amely Anthony Burgess Gépnarancs című regényének filmre vitt változata után kapta a nevét.

A PSD pártelnöke egyébként tavaly júliusban az RTV egyik műsorában tagadta, hogy bármiféle üzleti érkeltsége lenne Brazíliában.

„Semmiféle üzletem sincs Brazíliában, semmiféle üzletem sincs egyetlen országban sem. Nem vittem pénzt Brazíliába, és nem utaltam pénzt más országba sem. A vagyonnyilatkozatom nagyon világos” – jelentette ki akkor a képviselőház elnöke.

Ezek után pedig megvádolta Soros Györgyöt, aki véleménye szerint ezt az egész ügyet elindította.

„Az elmúlt hónapok során elég kemény állásfoglalásaim voltak, és vannak továbbra is ezen balvégzetű személlyel szemben, aki Soros György, és azt üzenem neki most is: Nem adom fel! Minden Sorostól indul, attól a rossztól, amit ebben az országban tenni akar - és nem csak ebben az országban. Alaposan megszervezett dologról van szó” – jelentette ki akkor Liviu Dragnea.

Combuco tengerpartja egyébként kedvelt ulticélja a román üzletembereknek, ugyancsak ebbe a térségbe fektette be pénzét Costel Comana egykori brassói milliomos is, akinek a Rise Project állítása szerint Liviu Dragnea az első egymillió euróját köszönheti, és aki 2015-ben öngyilkos lett egy Costa Ricába tartó repülőgépen. (riseproject)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS