2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kihirdette a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító törvényt

2018. március 12. 13:18, utolsó frissítés: 13:21

Klaus Johannis államfő kihirdette a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító törvényt, amelyet február 28-án döntőházként megszavazott a képviselőház. A törvény a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép érvénybe.

A nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító törvénytervezetet a Romániai Magyar Demokrata szövetség kezdeményezte és egy 42 honatyából álló politikailag vegyes csoport nyújtotta be a szenátushoz még tavaly decemberben. A nagypéntek Románia mellett még az Európai Unió 16 tagállamában munkaszüneti nap.

A jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv a nagypéntek mellett a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2 (újév), január 24 (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1 (munka ünnepe), június 1 (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15 (Nagyboldogasszony), november 30 (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25 és 26 (karácsony). 

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS