2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader: 1.219 fogvatartott hagyta el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján

2018. március 12. 17:57, utolsó frissítés: 18:09

Több mint 1.200 elítélt hagyta már el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

"Máig 1.219 fogvatartott hagyta el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján. (...) További 4.532 elítéltet feltételesen szabadlábra helyeztek' - mondta Toader az igazságügyi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

*Frissítés*

Csökkenő tendenciát mutat a fogvatartottak száma, jelenleg többen hagyják el a börtönöket, mint ahányan elkezdik szabadságvesztéssel járó büntetésüket - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A szaktárca vezetője arról tájékoztatott, hogy jelenleg 22.884 fogvatartott van Romániában, és 12.795-ön dolgoznak börtönőrként.

'Ami örvendetes, az az, hogy a fogvatartottak száma csökkenő tendenciát mutat. Naponta többen hagyják el a börtönöket, mint ahányan elkezdik börtönbüntetésüket' - mondta Toader, hozzátéve ugyanakkor: nem lehet arra számítani, hogy a fogvatartási intézmények túlzsúfoltságának helyzete 'természetes' úton fog megoldódni, azáltal, hogy egyre kevesebb elítéltet börtönöznek be.

Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy két új börtönt terveznek megépíteni, a projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány stádiumában van. Az egyik a Prahova megyei Berceni-ben, a másik pedig a Buzău megyei Unguriu településen fog felépülni. A két büntetés-végrehajtási intézet megfelel majd az uniós kitételeknek, és egyenként ezer férőhelyes lesz.

Tudorel Toader azt is közölte, hogy a szaktárca tervei szerint Bukarestben börtönőrképző iskolát fognak létesíteni.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS