2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másodszor is érdeklődik a kulturális miniszternél Csíksomlyó UNESCO-listájáról az RMDSZ szenátora

2018. március 13. 08:15, utolsó frissítés: 08:15

Interpellációban kért tájékoztatást a kulturális minisztertől Novák Csaba Zoltán RMDSZ-szenátor a csíksomlyói búcsú szellemi világörökséggé nyilvánításának helyzetéről, illetve arról, hogy milyen lépéseket tervez a szaktárca a pünkösdi zarándoklat UNESCO-listára való felvételéért - tájékoztat közleményében a szövetség.

A közlemény emlékeztet, a szenátor - aki a felsőház UNESCO-bizottságának is tagja - decemberben már levélben is számon kérte a kulturális minisztériumon, hogy miért nem szerepelt a csíksomlyói búcsú világörökségi listára való felterjesztése a világszervezet december elején, Dél-Koreában tartott ülésének napirendjén, kérdésére azonban azóta sem kapott választ.

'Reméljük, a jelenlegi kulturális miniszter nem követi elődei példáját az erdélyi kulturális értékek mellőzésével. Amióta 2012-ben Kelemen Hunor szövetségi elnök kezdeményezésére indítványoztuk a pünkösdi búcsú felterjesztését az UNESCO-listára, Románia folyamatosan diszkriminálja kulturális örökségünket, egy pillanatig sem tekintette prioritásnak az erdélyi magyar közösség legitim kérését teljesíteni. Mi több, 2016-ban a kulturális minisztérium államtitkára Románia hivatalos képviselőjeként megakadályozta a pünkösdi búcsú felvételét a szellemi kulturális értékek listájára. Ez nem mehet így tovább, véget kell vetni a közösségünkkel szembeni mulasztásoknak' - idézi a közlemény Novák Csaba Zoltánt.

A szenátor kifejtette, Közép-Kelet-Európa legnagyobb katolikus zarándoklata számos hasonlóságot mutat a nyugat-európai fatimai, valamint a lourdes-i zarándoklatokkal, és más országok hívői is visszatérő résztvevői. 'Mindezek jogán a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO-listán a helye' - nyomatékosította Novák Csaba Zoltán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS