2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az biztos, hogy Toader mindent meg fog tenni, hogy Kövesit menesszék

2018. március 13. 08:33, utolsó frissítés: 08:33

Az igazságügyi miniszter bevallása szerint készen áll arra, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon, amennyiben Klaus Johannis államfő elutasítja a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására vonatkozó javaslatát.

Tudorel Toader hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, készen áll a taláros testülethez fordulni az ügyben, egyelőre azonban várja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege véleményezésének indoklását.

"A döntést pár perc alatt meghozták, de az indoklás megszövegezése már két hete tart, mert nehéz az evidenciák ellen érvelni. Nehéz gratulálni valakinek, amiért három ízben is megszegte az alkotmányt. Vagyis fél év leforgása alatt ugyanaz a személy három alkalommal idézett elő alkotmányos természetű jogi konfliktust a hatalmi ágak között. (...) Várjuk meg tehát a CSM ügyészi részlegének indoklását, várjuk meg az elnök döntését, majd mi is döntünk" - fogalmazott Toader.

Az igazságügyi miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását. A CSM ügyészi részlege öt nappal később kedvezőtlenül véleményezte a tárcavezető javaslatát, amelyről azonban Klaus Johannis államfőnek kell meghoznia a végső döntést. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS