2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarestben találkoznak a NATO keleti szárnyának vezetői

2018. március 13. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Az Észak-atlanti szerződés Szervezete (NATO) keleti szárnyához tartozó államok egy sor közös gondon osztoznak, ami a biztonsági kihívásokat illeti - mondta Mihai Fifor védelmi miniszter a Bucharest 9 Kezdeményezés (B9) tagországai védelmi minisztereinek keddi találkozóján.

A román védelmi miniszter kifejtette: az euroatlanti térség biztonsága kidolgozottabb együttműködést igényel, amelyről a B9-ek csúcstalálkozóján tárgyalni kell, lévén, hogy a keleti szárny országainak az egyéni kihívások mellett számos közös biztonsági kérdéssel is szembe kell nézniük.

Fifor szavai szerint a biztonság és a védelem többirányú fellépést követel, mivel jelenleg a biztonságot fenyegető tényezők lehetnek hagyományosak, de lehetnek hibrid és asszimetrikus típusú fenyegetések is, amelyek ellen koordinált együttműködéssel kell fellépni.

A miniszter felidézte, hogy a B9 Kezdeményezés 2014-ben született Romániában, a részt vevő szövetséges tagállamok párbeszédének és együttműködésének platformjaként.

Lengyel hivatali kollégája, Mariusz Blaszczak elégedettségének adott hangot a 2016-os varsói döntések gyakorlatba ültetésével kapcsolatban. Blaszczak azt mondta: Oroszország ténykedése arra kényszeríti a szövetségeseket, hogy kiemelt figyelmet szenteljenek a biztonsági kérdéseknek, éppen ezért egyre több ország - többek közt Lengyelország is - a GDP 2%-át védelmi költségekre különíti el.

A Bucharest 9 Kezdeményezés védelmi minisztereinek találkozóján Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia szaktárcavezetője, valamint a NATO és az amerikai védelmi minisztérium képviselői vesznek részt.

Dragnea: Románia biztonságát a NATO-tagság és az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerség garantálja

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való tartozás és az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség jelenti a garanciát Románia biztonsága számára - jelentette ki Liviu Dragnea képviselőházi elnök a Bucharest 9 Kezdeményezés tagállamai küldötteinek keddi találkozója alkalmából.

„Úgy gondolom, hogy a NATO-nak jóval koherensebb módon kell kezelnie a keleti szárny megerősítésének kérdését, mert meg kell értenünk, hogy az Európai Unió keleti határországai talán a NATO legfontosabb térségét jelentik, ha figyelembe vesszük a Fekete-tenger régiójának történéseit, Oroszország akcióit.

Azt is elmondtam vendégeinknek, hogy az országoknak sokkal koherensebben kell kezelniük a védelem és nemzetbiztonság kérdését, sokkal kidolgozottabb, hatékonyabb együttműködésre van szükség a 9 ország között” - számolt be a B9 Kezdeményezés képviselőivel, valamint a NATO és az USA küldötteivel tartott találkozójáról Liviu Dragnea.

A képviselőházi elnök úgy vélekedett: az országok méreteiből, valamint a védelemre fordított összegekből kiindulva Lengyelországnak és Romániának nagyon fontos szerepet kell juttatni „annál az asztalnál, ahol a döntések születnek”, különös tekintettel arra, hogy a Fekete-tenger térségének megnőtt a jelentősége a kockázati tényezők szempontjából. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS