2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bepanaszolta Románia Bulgáriát az Európai Bizottságnál

2018. március 13. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Panasszal fordult 15 romániai EP-képviselő az Európai Bizottsághoz, amiért Bulgária nem járul hozzá a dunai hajózáshoz szükséges feltételek biztosításához.


Az európai parlamenti képviselők a romániai kikötőket kezelő társaságok beadványa alapján értesítették a helyzetről az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, a mobilitásért és szállításért felelős európai biztost, Violeta Bulcot, valamint az Európai Parlament szállításért és turizmusért felelős bizottságának elnökét, Karima Dellit.

Az EP-képviselők nyílt levele szerint a bolgár hatóságok nem végzik el a rendszeres mederkotrási munkálatokat a Duna hajózható szakaszain, ezzel veszélyeztetve a folyami szállítást.

A Konstanca Port Business Association közleménye értelmében aggasztó, hogy Európa legnagyobb folyamán, amelynek fele, 1.100 kilométer Romániát szeli át, a bolgárok nem végzik el a karbantartási munkálatokat, annak ellenére, hogy az érintett kikötők több stratégiai tengely kiindulási pontjának számítanak.

A szövetség szerint, a román fél többszöri próbálkozása ellenére, a kétoldalú tárgyalások során sem sikerült megoldást találniuk a helyzetre már 2011 óta.

„Úgy ítéljük meg, hogy ez már nem kétoldalú, hanem európai szintű probléma, ezért kérjük az európai intézmények azonnali beavatkozását, hogy ez a szállítás és turizmus szempontjából is igen fontos ügy megoldásra találjon. A román hatóságok hajlandóak támogatni a bolgár felet, hogy saját hajózható szakaszain megteremtse a hajózhatáshoz szükséges feltételeket” - áll még a közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS