2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sepsiszentgyörgy: román zászlókat akar a magyar mellé a prefektus

2018. március 13. 18:08, utolsó frissítés: 19:28

Update 1.: Közleményben reagált Sepsiszentgyörgy önkormányzata Kovászna megye prefektusának felszólítására, miszerint más ország zászlóját kizárólag Románia zászlójával együtt helyezhetik ki.


"Az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját" - szögezik le benne.

Mint kifejtik, jelenleg a városban, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Ennek kapcsán pedig hangsúlyozzák, hogy az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával.

Antal Árpád-András polgármester így nyilatkozott a prefektus felszólításával kapcsolatban: „170 éve ünnepeljük március 15-öt Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák.

Az 1.157/21.11.2001-es kormányhatározat értelmében, azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel/egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat. (közlemény)

Update 2. A helyi, román nyelvű WE Radio honlapján egyébként arról adnak hírt, hogy olasz zászlóval díszítették fel a központot március 15-e alkalmából, és ezt fotókkal "bizonyítják".Erre reagálva a polgármesteri hivatal közleménye idézi Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke pontosítását az oszlopokra kihelyezett magyar nemzeti szimbólum "körül kialakult félreértéssel kapcsolatban": “Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó” (Az idézet eredeti forrása: a Háromszék napilap Facebook-oldala).

---------------------

Felszólította a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

A prefektusi hivatal keddi közleménye emlékeztet, hogy - a törvény értelmében - Románia területén csak a román zászlóval együtt tűzhető ki más ország zászlaja.

A prefektus a zászlók és nemzeti szimbólumok használatát szabályozó, 1994/75-ös törvényre hivatkozik, amelynek 7. cikkelye kimondja: más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

A prefektus 24 óra haladékot adott a polgármesteri hivatalnak, ezt követően bírságot szab ki.

Sepsiszentgyörgyön minden évben több ezer ember gyűl össze, hogy megemlékezzen az 1848-as forradalom évfordulójáról. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS