2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Harmadfokú árvízkészültség van a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjén

2018. március 13. 18:23, utolsó frissítés: 18:37

Harminc udvart elöntött az ár a Hargita megyei Szárhegyen, miután jelentős mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, és megáradt a települést átszelő patak.


A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint több helyen gátakkal próbálják elejét venni annak, hogy más gazdaságokat is elöntsön az ár.

A szóvivő hozzátette, a megáradt Kis-Homoród patak elöntött egy hidat a 131-es megyei úton, Homoródszentmárton (Mărtiniş) Recsenyéd (Rareş) felőli kijáratánál. A 11B jelzésű országúton, Csíkkozmás (Cozmeni) és Kézdivásárhely között - ahol az esőzések és a hóolvadás miatt nagy hozamú, hordalékos víz zúdult az útra - továbbra is akadozik a forgalom - mondta még Ciobotariu.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) harmadfokú árvízkészültséget rendelt el kedd délután a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjére. A vörös riasztás Hargita és Brassó megyét érinti, és kedd éjfélig van érvényben.

Másodfokú árvízkészültséget rendeltek el ugyanakkor az Olt vízgyűjtő területéhez tartozó több Hargita, Kovászna és Brassó megyei folyóvízre is. A narancssárga jelzésű figyelmeztetés kedd délutántól szerda reggel 10 óráig érvényes.

Szerda reggel 9 óráig ugyanakkor elsőfokú árvízkészültség van érvényben többek között a Maros vízgyűjtő medencéjének felső szakaszán (Hargita, Beszterce-Naszód és Maros megye), valamint a Küküllőn (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye). Az Olt vízgyűjtő medencéjének felső és középső szakaszán (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), a Bodza felső és középső szakaszán (Brassó, Kovászna és Buzău megye), valamint a Suceava, a Moldva, a Beszterce, a Tatros, a Putna és a Rm. Sărat felső szakaszán, illetve középső és alsó szakaszának mellékfolyóin (Suceava, Neamţ, Hargita, Bákó, Vrancea, Kovászna és Buzău megye) szerdán 22 óráig van érvényben a sárga riasztás. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS