2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

CEMO: A romániai magyar oktatást sújtó tankönyvhiányt sürgősen rendezni kell

2018. március 14. 10:33, utolsó frissítés: 10:50

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke egy optimista hangvételű sajtóközleményben azt a látszatot kelti, hogy megoldódni látszik a súlyos tankönyvhiány, mert a szövetség által szervezett tankönyvíró pályázatra beérkezett „tervezetek lefedik elsőtől hatodik osztályig a tárgyak nagy részét”. - írja a közleményében a CEMO.


A szervezet szerint a valóságban a romániai magyar oktatásban évek óta súlyos tankönyvhiány van, és az RMDSZ tankönyvpályázata a törvénytelen tankönyvhiányt csak esetlegesen és kis mértékben tudja pótolni, több mint hatvanezer diák továbbra is tankönyv nélkül fog tanulni.

Háttér információ:

A romániai tanügyi reform részeként, az új kompetencialapú tantervek alapján módosítani kell a tankönyveket. 2013-ban kezdődött az új tankönyvek bevezetése, ezek évente cserélődtek, az idén a hatodikos osztályosok számára megírt és kinyomtatott tankönyvek bevezetése következik.

A régi tankönyvek használata az 1-5 osztályokban törvénytelen. A romániai magyar oktatásban két fajta tankönyvet használnak a diákok és pedagógusok:

1. Az első kategóriába a magyar szakértők által magyar nyelven megírt tankönyvek tartoznak. Idetartoznak azok a tankönyvek, amelyek megírását hivatott ösztönözni az RMDSZ által szervezett tankönyvíró pályázat, ezek közé tartoznak a magyar nyelv és kommunikáció, román nyelv kisebbségeknek, kisebbségek történelme, zene és vallás.

A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében, ezek az egyedüli tankönyvek, amelyeket magyar nyelven lehet megírni, és a minisztérium által meghirdetett tankönyvliciteken indulhatnak. Sajnos 2013-tól kezdődően, 2017 decemberéig ezeket a tankönyveket is kötelező volt román nyelvű fordítások formájában elkészíteni és ez nehezítette a tankönyvírók dolgát.

A CEMO tavaly júliusban antidiszkriminációs eljárást indított és intenzív lobbi tevékenységet kezdeményezett a minisztérium képviselőivel, azzal a céllal, hogy az oktatási törvényben feltüntetett magyar nyelven megírható tankönyveket valóban lehessen magyar nyelven is benyújtani a tankönyvliciteken.

A törvényi háttér módosult tavaly decemberben, és a magyar nyelv, kisebbségek történelme és zene könyveket most már nem kell román nyelvre lefordítani a tankönyv licitekre.

2. A második kategóriába a román nyelven megírt tankönyvek magyar fordításai tartoznak. Sajnálatos módon ehhez a kategóriához számos könyv (matematika, fizika, történelem, biológia, földrajz, történelem, polgári nevelés, stb.) tartozik, több mint a magyar nyelven megírható tankönyvek száma Az ilyen típusú tankönyvek a 2. osztályos Matematika kivételével egyáltalán nem készültek el, ebben az esetben rendszerszintű hiányról van szó.

Jelenleg a következő tankönyvek hiányoznak, ezek kinyomtatására mindezidáig senki nem vállalkozott, habár ez az Oktatási Minisztérium kötelezettsége lenne:

1. Első osztály: Minden tankönyv megvan

2. Második osztály: Van: Magyar anyanyelvi kommunikáció, Román nyelvi kommunikáció, Matematika és környezetismeret. Hiányzik: Vallás (minden felekezet), Zene és mozgás, Személyiségfejlesztés, Vizuális nevelés.

3. Harmadik osztály: egyetlen tankönyv sincs. Hiányzik: Román nyelvi kommunikáció a kisebbségeknek, Magyar anyanyelvi kommunikáció, Matematika, Környezetismeret, Polgári nevelés, Vizuális nevelés, Zene és mozgás, Vallás (minden felekezet).

4. Negyedik osztály: egyetlenegy tankönyv van: Román nyelv és irodalom. Hiányzik a Magyar anyanyelvi kommunikáció, Matematika, Környezetismeret, Földrajz, Történelem, Vizuális nevelés, Vallás (minden felekezet), Zene és mozgás.

5. Ötödik osztály: három tankönyv létezik, a Magyar nyelv és irodalom, a Román nyelv és irodalom, Római katolikus vallás. Hiányzik a Matematika, Informatika és IKT, Biológia, Földrajz, Történelem, Személyiségfejlesztés, Képzőművészeti nevelés, Testnevelés és sport, Szociális nevelés, Technológiai nevelés, Zenei nevelés.

A fentiek alapján világosan látszik, hogy a magyar tannyelvű osztályokban több mint hatvanezer diák és tanáraik tankönyvhiánnyal küzdenek hosszú évek óta, ezt a törvénytelenséget és diszkriminatív helyzetet sürgősen meg kell szüntetni, mert félő, hogy a jelenleg fennálló állapot tartós marad, és negatív hatással lesz a most készülő oktatási törvény, kisebbségi oktatásra vonatkozó cikkelyeire.

A helyzet vészesen a jogvédelmi szervezet szerint vészesen hasonlít a sokat kritizált ukrán tanügyi törvény kapcsán megjósolt negatív következményekre, mindamellett, hogy a romániai tanügyi törvény papíron ugyan, de biztosítja a kisebbségi nyelven történő tanulást. Példának okáért az ötödikes diákok két tankönyvet leszámítva, minden más tantárgyat tankönyv nélkül vagy román nyelven megírt tankönyvekből tanulnak.

Miközben a román diákok ingyenes tankönyvekből tanulnak, a magyarul tanuló diákok és tanáraik tankönyv nélkül vagy román tankönyvekből próbálják meg elsajátítani a kötelező tananyagot.

Jelenleg a hatodikosok tankönyveinek a licitje zajlik, az előző évek gyakorlata alapján attól tartunk, hogy egy- két tankönyvet leszámítva, a hatodikosoknak sem lesznek magyar tankönyveik.

Az RMDSZ tankönyvpályázata sajnos nem hoz megoldást erre a súlyos törvénytelenségre, mindamellett, hogy pályázat ösztönzően hatott néhány tankönyvszerzőre, a megírt tankönyvek kis mértékben pótolják csak a hiányt és csak abban az esetben, ha az RMDSZ-hez benyújtott pályázatokkal jelentkeznek a minisztérium által kiírt licitre, és a kötelező pontszámot elérik.

Amire az RMDSZ tankönyvpályázat egyáltalán em nyújt megoldást, az a román nyelvről lefordítandó tankönyvek kategóriája, és bizony eddig is ezen a téren volt és marad a legnagyobb hiány.

Szervezetünk már lassan egy éve elkezdett dolgozni a súlyos tankönyvhiány megszüntetéséért, együttműködünk szülőkkel, pedagógusokkal, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségen belül működő Erdélyi Tankönyvtanáccsal és tankönyvírásban jártas szakértőkkel.

A tankönyvhiány súlyossága, és a minisztérium által elkövetett törvénytelenségek miatt szervezetünk peres eljárást indít a minisztérium ellen, a felperesek szervezetünk ügyfelei, olyan szülők, akiknek gyerekei évek óta tankönyvek nélkül tanulnak a magyar tannyelvű osztályokban.

Szívből reméljük, hogy a civil jogérvényesítés és lobbi eredményei hamarosan megmutatkoznak majd, azonban fontos, hogy az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Államtitkársága és az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusai is hatékony lépéseket tegyenek a súlyos tankönyvhiány megoldásának érdekében. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS