2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ötezer lejre büntette meg Antal Árpádot a háromszéki prefektus az „olasz zászlók” miatt

2018. március 14. 12:33, utolsó frissítés: 2018. március 19. 18:49

Ötezer lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert a Kovászna megyei prefektus, amiért nem helyeztek el román zászlókat a magyar nemzeti szalagokkal feldíszített lámpaoszlopokra, számolt be az esetről a Sláger Rádió.


Sebastiasn Cucu szerda reggeli közleményében tájékoztatta a polgármestert, hogy mivel az nem tett eleget az egy nappal korábbi felszólításának, hogy a 1994/75-ös zászlótörvény alapján a magyar zászlók mellé helyezze ki a román lobogót is, ezért 5000 lejes pénzbírsággal sújtja Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

Mint ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a Kovászna megyei prefektus felszólította a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

A prefektusi hivatal emlékeztetett, hogy - a törvény értelmében - Románia területén csak a román zászlóval együtt tűzhető ki más ország zászlaja Cucu elszólította Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalát, hogy 24 órán belül minden magyar nemzeti színű lobogó mellé kötelezően ki kell helyeznie egy román zászlót is. Mivel ez nem történt meg, a prefektusi hivatal szerda reggel 10 órakor a polgármesterre kirótta a lehető legnagyobb bírságot, 5000 lejt.

Antal Árpád a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: meg fogja fellebbezni a büntetést, hiszen az sem formailag, sem törvényesség szempontjából nem állja meg a helyét. Magyarázata szerint egyrészt a prefektúra 24 órás határidőt adott, de nem várta meg, hogy leteljen, azelőtt kiszabta a büntetést, másrészt a 2001/1157-es kormányhatározat értelmében, azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is.

A polgármester az is kifejtette, hogy ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat.

Tegnap a helyi, román nyelvű WE Radio honlapján egyébként arról adtak hírt, hogy olasz zászlóval díszítették fel a központot március 15-e alkalmából, és ezt fotókkal „bizonyítják”.

Akkor Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke az oszlopokra kihelyezett magyar nemzeti szimbólum „körül kialakult félreértéssel kapcsolatban” elmondta: “Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó”. (Sláger Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS