2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció a méltóságért fog tüntetni, mert a városháza nem teszi ki a román zászlókat

2018. március 14. 13:03, utolsó frissítés: 13:04

A „méltóság nagygyűlésének” megszervezésére készül Sepsiszentgyörgyön a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR), tiltakozásul amiatt, hogy a város polgármestere nem tűzi ki a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen.

A sepsiszentgyörgyi polgármester dacol a román állammal és a kormánnyal, amikor elutasítja, hogy kitűzze a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen - véli Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnöke.

„A sepsiszentgyörgyi polgármester reakciója sokkolja a kormányapparátust és a román népet. Azt mondja, hogy nem távolítja el a zászlókat, mert közeledik március 15-e, amely nagy jelentőséggel bír az úgynevezett Székelyföld számára. A Nemzeti Koalíció szerint ez a válasz elfogadhatatlan, dacolnak a román hatóságokkal és az ország állampolgáraival. Ezek a provokációk nem újkeletűek, és egyre nagyobb méreteket öltenek, megszegik a törvényeket és az alkotmányt” - áll a CNMR közleményében.

A CNMR elnöke szerint a magyar közösség vezetői „tudatosan megszegik a törvényt, hogy aztán áldozatként állítsák be magukat”.

„A sepsiszentgyörgyi polgármester csúfot űz a románokból és a román állam intézményeiből, amikor azzal a düh- és gyűlöletkeltő magyarázattal áll elő, hogy azok az zászlók, amelyeket mindannyian látunk a képeken, valójában nem is zászlók” - fogalmaz Cumpănaşu, hozzátéve, hogy a szervezet megszervezi a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön „a méltóság nagygyűlését”.

Sepsiszentgyörgy központját több piros-fehér-zöld zászlóval díszítették ki kedden március 15-e tiszteletére.

A prefektusi hivatal kevéssel ezután felszólította a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is, mivel ez nem történt meg a Kovászna megyei prefektus ma bejelentette, hogy 5000 lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS