2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea azt mondja, a Ponta-kormányt a SRI állította össze

2018. március 14. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Victor Ponta 2012-ben a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) akkor irányító George Maiorral együtt állította össze a Szociálliberális Szövetség (USL) kormányának névsorát, nyilatkozta kedd este Liviu Dragnea.
Ponta cáfolja Dragnea állítását.

Az Antena 3 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a PSD jelenlegi elnöke azt mondta, a Mihai Răzvan Ungureanu vezette kabinet megbuktatását követően abban állapodtak meg a PSD-t akkor irányító Victor Pontával és a Nemzeti Liberális Párt volt elnökével, Crin Antonescuval, hogy közösen döntenek az USL-kormány összetételéről. Az egyeztetés napján azonban Ponta állítólag fáradtságra hivatkozva lemondta az esti megbeszélést, másnap pedig előállt a miniszterek listájával.

„Végül a tudomásomra hozta, hogy még aznap este, aznap éjszaka elkészítették a listát George Maiorral és másokkal” - fogalmazott Dragnea, aki bevallása szerint később egy telefonbeszélgetésük alkalmával dühében megkérdezte Maiortól, hogy „mióta tanácsadója a SRI a PSD-nek”.

Kedd esti Facebook-bejegyzésében Victor Ponta cáfolja Dragnea állítását. Ponta szerint apósa, Ilie Sârbu cornu-i (Prahova megye) házában egyeztettek 2012-ben a kormány összetételéről, és a megbeszélésen Liviu Dragnea is részt vett, Crin Antonescu, Eduard Hellvig (az első Ponta-kormány regionális fejlesztési minisztere, a SRI jelenlegi vezetője), Daniel Constantin (a PSD és a PNL mellett az USL-t alkotó harmadik alakulat, a Konzervatív Párt akkori elnöke), valamint Sebastian Ghiţă mellett.

Bejegyzésében Ponta azt állítja, a találkozóról - amelyen mindössze három-négy miniszter személyéről állapodtak meg - Dragnea távozott utolsóként, George Maior pedig nem volt jelen azon.

Ponta szerint Dragnea dühös volt távozáskor, amiért ő nem egyezett bele, hogy a belügyi tárca élére jelöljék. Állítólag azért hívta fel Maiort, hogy győzze meg e tekintetben Pontát, aki szerint akkor azt ígérte Dragnea a hírszerző szolgálat vezetőjének, hogy ha támogatja őt a belügyminiszteri tisztség megszerzésében, „az fog ott történni, amit a SRI akar”. Maior azonban nem kívánt beleszólni a kinevezésekbe - állítja Ponta, a belügyi tárca élére pedig Ioan Rus került.

”Figyelmeztettem Dragneát, hogy ahányszor csak hazugságot állít rólam, én előállok öt igazsággal róla” - áll még Ponta bejegyzésében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS