2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hargita megye prefektusa is beszállt a március 15-i zászlóháborúba

2018. március 14. 20:09, utolsó frissítés: 20:09

Ötezer lejes pénzbírságot rótt ki Hargita megye prefektusa Székelyudvarhely polgármesterére, Gálfi Árpádra, mivel nem tűzte ki a magyar zászló mellé a románt is.


Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus kedden figyelmeztette írásban Székelyudvarhely polgármesterét, hogy törvényt sért, mivel az utcai lámpaoszlopokra kitűzte a magyar zászlót. A prefektus arra a jogszabályra hivatkozott, mely szerint egy másik állam zászlaját csak a román nemzeti zászlóval együtt lehet kitűzni, és kizárólag hivatalos épületekre, vagy erre kijelölt közterületeken. A prefektus felszólította Székelyudvarhely polgármesterét, hogy azonnal tűzze ki Románia zászlaját is minden magyar nemzeti lobogó mellé. Mivel az elöljáró nem engedelmeskedett, a prefektus 5.000 lejre büntette.

A polgármesteri hivatal a prefektus felszólítására küldött válaszában leírta, a szóban forgó zászló nem Magyarország zászlaja, hanem a magyar nemzet zászlaja.

Gálfi Árpád polgármester úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy nincs tudomása a büntetésről, csak a felszólításról, és hogy ki fogja tűzni Románia nemzeti lobogóját, 'ahova kell', mert nem akar törvényt szegni.

Mint elmondta, Románia és Magyarország hivatalos zászlaját is kitűzik, mert a magyar kormány államtitkára látogat a városba a magyar nemzeti ünnep alkalmából. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS