2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átszakadhat az Olt folyó gátja; 300 lakos evakuálását rendelték el Köpecen

2018. március 15. 09:40, utolsó frissítés: 10:27

A gátszakadás veszélye miatt 130 lakásból 300 személy evakuálását rendelték el szerda este a Kovászna megyei Baróthoz tartozó Köpecen , többen közülük azonban nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. Az éjszaka Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre.


A kilakoltatást Lázár Kiss Barna baróti polgármester rendelte el, miután a prefektúra, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a vízgazdálkodási hivatal szakembereivel együtt megállapították, hogy átszakadhat az Olt folyó gátja.

A kilakoltatásban a Maros és a Bákó megyei katasztrófavédelem munkatársai is segítettek a helyi hatóságoknak, az érintett lakosok közül azonban többen nem akarták elhagyni otthonukat. A polgármester szerint ezt írásban is vállalták, amennyiben azonban átszakad a gát, erőszakos kilakoltatáshoz folyamodnak, és ideiglenesen a helyi sportteremben helyezik el az embereket.

A csütörtökre virradó éjszaka Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter is kiszállt a helyszínre, ő is beszélt az emberekkel, próbálta meggyőzni őket arról, hogy vegyék komolyan a szakemberek figyelmeztetését.

Az illetékes helyi hatóságok szerda este úgy becsülték, hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS