2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A románok boldogabbak a magyaroknál, de közel sem olyan boldogok, mint a finnek

2018. március 15. 14:40, utolsó frissítés: 14:54

Megjelent az idei, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített WHR-jelentés, amely 156 ország 2015 és 2017 közötti adatait felhasználva rangsorolja lakosaik „boldogságát”.


Ezen a listán Románia az 52. helyet foglalja el, míg Magyarország csupán a 69. helyen áll.

A kutatás olyan életminőség-mutatók mentén vizsgálta bizonyos országok boldogságát, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, a várható élettartam, egészségügy, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A jelentésből az derül ki, hogy a világ legboldogabb országa jelenleg Finnország. A finnek bevallása szerint a legjobb dolgok közé országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés sorolható.

Finnország egyébként nemrégiben még a lista ötödik helyén állt, de idénre sikerült megelőznie az eddig listavezető Norvégiát, amely most a második helyre szorult vissza. Utána a szintén korábbi listavezető Dánia áll, amelyet Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália követ az első tíz helyezett között.

Az Amerikai Egyesült Államok a lista 18., Nagy-Britannia a 19., az Egyesült Arab Emirátusok állampolgárai pedig a 20. helyet foglalják el a listán.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a bevándorlók is Finnországban a legboldogabbak.

A világ „legboldogtalanabb” országa jelenleg egy kelet-afrikai ország, Burundi. (digi24.ro) .

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS