2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány elfogadta az egységes adónyilatkozatra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet

2018. március 15. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta az egységes nyilatkozatra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki hozzátette: alapjaiban megváltozik a rendszer.

Az új rendszer jövőtől megszünteti azt a gyakorlatot, hogy az adóhivatal utólagosan értesítse az adófizetőt a kirótt adóról.

'Ez a sürgősségi kormányrendelet alapjaiban megváltoztatja ezt a mechanizmust, amennyiben magánszemélyek esetében áttér hét nyilatkozatról, egyetlen nyilatkozatra. Megváltozik a fizetés módja is: nem kell négy részletben előleget fizetni, hanem csak egy évben egyszer. Idén a nyilatkozat benyújtásának és a fizetésnek határideje július 15-e. Ez az év gyakorlatilag átmenetet képez a régi és az új rendszer között. - nyilatkozta Teodorovici a Victoria-palotában tartott sajtóértekezletén. A pénzügyminiszter szerint az új mechanizmus a folyó évben megvalósítandó jövedelemmel számol.

Vannak olyan átmeneti rendelkezések, amelyek lehetővé teszik, hogy ha már eljutottak az adóhivatalba az információk, a régi 600-as, 221-es, 220-as, 201-es nyilatkozatok által, akkor ne kelljen most még egyszer benyújtani az egységes nyilatkozatot is - mondta el Teodorovici.

A pénzügyminiszter szerint az érdekeltek akár adójuk 10 százalékát is megspórolhatják, ha kihasználják az új mechanizmus által nyújtott lehetőségeket. Így, aki nem személyesen az adóhivatalban, hanem online nyújtja be a nyilatkozatot, 5 százalék kedvezményt kap. További 5 százalék kedvezményre jogosult az, aki december 15-i határidőig előlegbe befizet a folyó évi adójából.

Az új rendszer jövőtől megszünteti azt a gyakorlatot, hogy az adóhivatal utólagosan értesítse az adófizetőt a kirótt adóról. Minden megyei adóhivatalban egy irodát hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy eligazítást nyújtson az adófizetőknek. Minden helyi tanácsnál lesz egy erre a célra megyei szinten kiképzett személy, aki válaszolni tud a témában felvetődő kérdésekre.

'Jelenleg az adófizetők mindössze 5 százaléka nyújtja be interneten a nyilatkozatát, ami világosan jelzi, hogy módosítani kell a rendszeren' - szögezte le a pénzügyminiszter.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS