2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor azt kérte a kormánytól, hogy állítsa meg a székelyföldi prefektusok ámokfutását

2018. március 16. 08:33, utolsó frissítés: 08:33

Azt kérem a kormánytól, a belügyminisztertől, hogy állítsák meg a Kovászna és Hargita megyei prefektusok ámokfutását – hangsúlyozta március 15-i szatmárnémeti beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.


Az RMDSZ vezetője rámutatott, hogy az Európa Tanács jelentése szerint Romániában visszalépés történt a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén, és példának a Hargita és Kovászna megyei prefektusokat hozta fel.

„Az Európa Tanács szakértői jelentése a kisebbségi keretegyezmény alkalmazását vizsgálva mondta ki a napokban, hogy Románia nemhogy nem modellértékű ország a nyelvi és nemzeti kisebbségi jogok biztosításában, hanem egyenesen visszalépés állapítható meg ezen a téren.

Ma már az is forradalmi tettnek számítana, ha erről nem hazudnának az illetékes intézmények, hanem nekilátnának elvégezni a szükséges korrekciókat úgy, ahogy a mi árnyékjelentésünk is javasolja.

Ehelyett tovább hazudnak, és azt állítják, hogy itt példaértékű kisebbségi modellt építettek ki, s közben azokat a polgármestereket bünteti néhány száz kilométerrel innen a kovásznai és hargitai prefektus, akik a magyar trikolór színeibe öltöztették az ünnep alkalmával településeinket. Innen is arra kérem a kormányt, a miniszterelnököt és a belügyminisztert, hogy állítsák már meg ennek a két embernek az ámokfutását” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: le kell zárni a múltbéli vitákat és kiegyezésre kell jutni a román többséggel.

„Azt gondolom, ideje lezárni a vitáinkat. Kiegyezésre kell jutni a román többséggel velünk például abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe, mert a szabadság is mindannyiunké, mint mondottam, nyugodtan osztható.

És legfőképpen kiegyezésre abban, hogy Romániának a neve román, de valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama. A román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké, szászoké és sorolhatnám hosszan. És ha van kiegyezés, könnyebb megállapodni a közös célokban is. Mi azt szeretnénk, hogy tekintetünk a jövő, a közösen megtervezett jövő felé irányuljon. Ez egy újabb forradalmi tett lehetne, s ránk ebben is lehet számítani” – mondta a szatmárnémeti központi ünnepségen Kelemen Hunor. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS