2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagybánya polgármestere arról beszélt március 15-én a magyaroknak, hogy nem is kell nekik önálló iskola

2018. március 16. 18:42, utolsó frissítés: 18:56

Cătălin Cherecheș Nagybánya polgármestere a március 15-i beszédében arról értekezett az ünneplő helyi magyar közösségnek, hogy a magyar diákokat szét kell szórni a város különböző iskoláiba. A polgármester arról beszélt, hogy a román iskolák milyen erősek és eredményesek, miközben a Németh László Elméleti Líceum nem teljesít megfelelően. Az esetre a helyi román sajtó hívta fel a figyelmet, majd a CEMO jogvédő szervezet fejezte ki tiltakozását a Facebookon, azt követelve a nagybányai RMDSZ-es képviselettől és Vida Noémi alpolgármestertől, hogy foglaljanak állást az iskola mellett.
A Nagybányai RMDSZ ma délután közleményben reagált „a helyi magyar oktatás kapcsán a közösségi és nyomtatott médiában megjelent hírek, híresztelések vonatkozásában”. Felhívják a figyelmet arra, hogy „az RMDSZ megalakulása óta elsődleges szempontnak tekinti az anyanyelvű oktatást. Húsz éve és most is azon fáradozik, hogy létrehozzon iskolákat és megőrizze, illetve folyamatosan fejlessze, ápolja a magyar oktatási intézményeinket Nagybányán.”

Az RMDSZ közleményéből az derül ki, hogy a polgármester tulajdonképpen nem a magyar közösségnek akart üzenni, hanem nézeteltérés alakult ki közte és a Németh László Elméleti Líceum igazgatója között a március 15-ét megelőző napokban, és ennek elmérgesedése már az ünnepet is beárnyékolta.

„Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti, továbbra is kiállunk az önálló magyar iskola mellett. Hogy lesznek-e, maradnak-e a jövőben is iskoláink, az leginkább rajtunk: mi magunkon és gyermekeinken múlik” - írja a közlemény.

A Nagybányai RMDSZ szervezete ugyanakkor felkéri a Németh László Elméleti Líceum igazgatónőjét, hogy legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok.

„Meggyőződésünk, hogy közös gondjainkat csakis a magyar közösség tagjaival folytatott folyamatos párbeszéd és együttműködés útján lehet orvosolni. Sem a harag, sem a dac eszközei nem segítenek az előrelépésben; előremutató higgadtságot és felelősségérzetet kérünk a magyar közösség és az oktatásügy minden képviselőjétől”

Váradi Izabella
, a Németh László Elméleti Líceum igazgatója a Transindex megkeresésére elmondta, nincs konfliktus közte és a polgármester között, de a nemzeti ünnepet megelőző napokban valóban volt egy feszült hangulatú gyűlés, ahol részt vettek más iskolaigazgatók is, és ahol a polgármester vehemensen kirohant a magyarsággal szemben.

„Próbáltam az értésére adni, hogy ezt nem velem kellene megbeszélni, vagy nem egy igazgatói gyűlésre tartoznak” - mondja Váradi, aki szerint a polgármester azt kifogásolta, hogy ha egyszer román nyelvű zászló lobog, és Romániában vagyunk, akkor nincs szükség másfajta, önálló magyar nyelvű intézményre. „A polgármester azt állítja, hogy nem sikeres az iskola, márpedig a szórványiskolák között igenis az, nem tudom, honnan veheti az információit. Nagyon megformált kirohanás volt, úgy gondolom, hogy nem engem sértett első sorban, hanem az egész magyar közösséget” - mondja az igazgató.

Nagybányán régóta folynak tárgyalások arról, hogy a magyar iskolát a központba költöztessék. A líceum a város szélén működik, szeptemberben azonban sikerült új iskolaépületet avatni a belvárosban: a református egyház adta az épületet, a magyar állam a támogatást. Ide költöztek az óvodások és az 1-4. osztályos tagozatok. Korábban ezek is a város szélén voltak, miután a Németh László Elméleti Líceum különböző más tanintézményekből összegyűjtötte ezeket.

„Akkor az önkormányzat elfogadta ezt az átalakítást, de most valahogy úgy tűnik, hogy mégsem nyilvánvaló számukra, hogy egy nyitott, más iskolákkal együttműködő intézmény lesz, és nem egy gettó. Furcsának tartom, hogy ez ilyen előjelet kapott” - mondja Váradi Izabella.

címoldali fotó: anziksz.com
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS