2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormányfő felszólította a hírszerzést, hogy oldja fel az állami intézményekkel kötött megállapodásai titkosítását

2018. március 17. 10:28, utolsó frissítés: 11:01

Viorica Dăncilă miniszterelnök kéri, hogy oldják fel a titkosítását azoknak a protokollumoknak, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) más állami intézményekkel kötött - tájékoztat a kormány péntek esti közleménye.

Az idézett forrás szerint a miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert 'hatalmas érdeklődés mutatkozik' bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia működését mint demokratikus állam, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek.

A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A SRI állítólagos protokollumaival kapcsolatban állást foglalt pénteken az Államelnöki Hivatal is.

'A Legfelsőbb Védelmi Tanács nem hagyta jóvá határozattal, hogy protokollumokat kössön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), vagy a SRI és az állam más intézménye, és nem állapított meg többletjogköröket ezeknek. A protokollumokat vagy a SRI, vagy a többi intézmény kezdeményezésére kötötték, saját szervezési és működési szabályuknak megfelelően. A SRI és más állami intézmények között kötött protokollumok egy részét már eljuttatták a titkosszolgálatok működését ellenőrző parlamenti bizottsághoz, ez utóbbi kérésére' - közölte egy közleményben az elnöki hivatal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS