2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu is a SRI által kötött protokollumok titkosításának feloldását sürgeti

2018. március 18. 15:02, utolsó frissítés: 15:02

Mihamarabb fel kell oldani a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által kötött protokollumok titkosítását - jelentette ki szombat este Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"Ebben az ügyben politikai és jogi szempontból nagyon egészséges a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter magatartása, és magam is azt gondolom, hogy mihamarabb fel kell oldani ezen protokollumok titkosítását. Eljött az ideje, hogy napvilágot lássanak azok a dokumentumok, amelyek alapján az elmúlt mintegy tíz esztendőben elkövették azokat a visszaéléseket, amelyek súlyosan sértik a román állampolgárok jogait és szabadságait" - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu a Romania TV műsorában.

Véleménye szerint a kérdésben a döntő szót az igazságügyi minisztériumnak és nem a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) kell kimondania.

"Nem gondolom, hogy közös nevezőre kell jutni a CSAT-vel, mert ezek nem a nemzetbiztonságot érintő problémák. Itt arról a nagyon súlyos dologról van szó, hogy a SRI kiterjesztette tevékenységét az igazságszolgáltatás területére" - mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Hozzátette: "Az igazság kiderítése mindenkinek kötelessége, kezdve az állam elnökétől, aki nem tekinthet el ezektől a súlyos dolgoktól, ahogyan ezt eddig személyes érdekek miatt tette. Ő ennek a perverz hatalomnak a terméke, nyilván kisujját sem mozdította ellene".

"Semmi jóra nem számítok az államfő részéről, ő továbbra is leplezni próbálja majd ezeket a dolgokat, de nem hiszem, hogy ezután már megteheti" - vélekedett a felsőházi elnök.

Azt mondta: nem tudja, hogy szükség van-e egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Véleménye szerint előbb fel kell oldani a titkosítást, majd azután kiderül, hogy mi a teendő. Jelen pillanatban az igazságügyi miniszterre, a legfelsőbb bíróságra és az alkotmánybíróságra hárul a legnagyobb szerep - állapította meg Călin Popescu-Tăriceanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS