2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kizárnák az államfőt a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezési eljárásából

2018. március 19. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Kizárnák az államfőt a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezési eljárásából. Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság hétfői döntése értelmében a legfelsőbb bíróság elnökét ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nevezné ki, illetve hívná vissza tisztségéből.

A parlamenti különbizottság hétfőn tárgyalta a CSM megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es törvény módosításait. A jogszabálytervezet azt követően került ismét a testület elé, hogy az alkotmánybíróság február elején részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte.

„A CSM nevezi ki és hívja vissza tisztségéből a legfelsőbb bíróság elnökét, alelnökeit és a részlegek elnökeit” - írja elő a bizottság által kedden elfogadott törvényszöveg. A testület ehhez a módosításhoz igazítja majd a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt is, kizárva az államfőt a kinevezési eljárásból.

Eredeti változatában a jogszabály azt írta elő, hogy az elnök nevezi ki a legfelsőbb bíróság vezetőségét, a CSM javaslatára.

A testület törölte ugyanakkor a törvényből azt a kitételt, amelynek értelmében a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságnak kellett volna megvizsgálnia a CSM-tagok arra vonatkozó nyilatkozatait, hogy nem voltak a politikai rendőrség tagjai.

A bizottság által elfogadott másik módosítás értelmében a CSM elnökét és alelnökét a CSM plénuma választja meg, többségi szavazással. Az elnök mandátuma egy évre szól és nem megújítható. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS