2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péter Ferenc: az anyanyelvű oktatás elleni támadás az alkotmánybíróság mai döntése

2018. március 19. 18:21, utolsó frissítés: 19:05

Az anyanyelvű oktatás elleni támadásnak tartja az alkotmánybíróság mai döntését Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke - olvasható az RMDSZ Maros megyei szervezetének közleményében.

A közlemény szerint miközben a kisebbségek helyzetének modellértékűségével henceg Románia, teljesen mást mutat a valóság, ahol alkotmányellenesnek nyilvánítják egy kisebbségi nyelven működő tanintézet létrehozását. Úgy fogalmaznak, hogy "nem demokratikus jogállam az", ahol még a parlament sem tudja érvényesíteni az alkotmány által biztosított kisebbségi jogokat.

"Az anyanyelvű oktatás elleni támadás az alkotmánybíróság mai döntése. Érthetetlen közösségünk számára az is, miért zavarja a Népi Mozgalom Pártot és a Nemzeti Liberális Pártot egy magyar felekezeti iskolának a léte. Ez az ország nem alkalmazza mintaszerűen a kisebbségi jogokat, csak henceg vele. Ma azt tapasztaljuk, hogy néhány száz diák magyar nyelven való tanulásának megakadályozása fontosabb annál, hogy közösen tervezzünk, országépítésbe kezdjünk, hogy végre autópályán közlekedhessünk, és egészségügyi rendszerünkön is javítsunk" – nyilatkozta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke.

Arról is tájékoztatnak, hogy a maros megyei RMDSZ szervezet további lépéseiről a szövetség országos vezetésével, a szülőkkel, illetve az egyház képviselőivel is egyeztetnek.

"A Maros megyei, marosvásárhelyi közösség továbbra sem mond le az iskoláról" - olvasható a közleményben, amely szerint igen csak nagy igény van a városban az iskolára, mert az ott tanuló gyerekek "kivételes oktatásban részesülhetnek", és semmi áron nem szeretnének más intézményben tanulni. (rmdsz közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS