2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróságon próbálja érvényteleníteni a magyar zászló használata miatt kirótt bírságot Antal és Bokor

2018. március 19. 18:49, utolsó frissítés: 19:05

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere. Erről Bokor Tibor kézdivásárhelyi és Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, valamint Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke beszélt egy közösen tartott hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.Amint Tamás Sándor elmondta: a prefektus a zászlótörvény alapján bírságolt, de a törvény végrehajtási utasításait rögzítő, 2001-ben elfogadott kormányhatározat 2002-es kiegészítése kitér arra, hogy "azok a nemzeti kisebbségek, amelyek országos szervezettel/egyesülettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is". A politikus szerint ez a jogalapja annak, hogy a március 15-i rendezvényeken évről évre használják a magyar nemzeti színeket.

"A háromszékiek számára ez a legszentebb nemzeti ünnep, ilyenkor mi a szívünkre hallgatunk. Az biztos, hogy nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint ahányan tudunk ünnepelni. Egyértelmű egyébként, hogy nincs jogi alapja a bírságoknak, láthatóan más volt a szándék" - mondta Tamás Sándor.

Antal Árpád András megemlítette: Viorica Dăncilă miniszterelnök és Liviu Dragnea, a vezető kormánypárt elnöke is köszöntötte a romániai magyarokat nemzeti ünnepükön, és mindketten normalitást tükröző üzenetet fogalmaztak meg. Hozzátette: a prefektus - a törvény értelmében - a kormány megyei megbízottja, és "mély szakadék tátong" a vezető bukaresti politikusok üzenetei és a Kovászna megyei prefektus cselekedetei között.Úgy vélte: erre három magyarázat lehetséges. Az első forgatókönyv szerint tudatosan a kettős beszédet használják, ezért nincs a kormány üzenete és Sebastian Cucu prefektus cselekedete között összhang, a második forgatókönyv szerint a miniszterelnök és a pártelnök üzenete őszinte, a prefektus viszont szembe megy a kormánnyal, amelynek képviselője kellene, hogy legyen. A harmadik lehetőség, hogy a székelyföldi prefektusok nem a kormány, hanem más intézmények utasítása szerint jártak el. „Úgy vélem, a kormánynál van a labda, el kell dönteniük, hogy a prefektus kinek az utasítására adta a bírságokat” – hangsúlyozta Antal Árpád.

Antal azt is hozzátette, ha az első változat bizonyosodik be, akkor az politikai tárgyalást igényel. Ha viszont az utóbbi kettő valamelyike, akkor a prefektusnak mennie kell a tisztségéből.

Bokor Tibor hozzátette: a prefektus vagy nem értette meg a kormány üzenetét, vagy mást képvisel, mint a kormány. Úgy vélte: ha nem a kormányt képviseli, akkor oda kell küldeni azokhoz, akiket képvisel. "Jobb lett volna, ha eljön az ünnepünkre, és felolvassa a miniszterelnök üzenetét" - jelentette ki Bokor Tibor.Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön. (mti/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS