2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhelyi POL-os tanácsos: az RMDSZ az egyedüli hibás a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzete miatt

2018. március 20. 11:36, utolsó frissítés: 12:38

Az RMDSZ az egyedüli hibás a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzete miatt - állítja Facebook-posztjában Radu Bălaş, a Szabad Emberek Pártjának (POL) helyi képviselője az alkotmánybíróság hétfői döntése, és Kelemen Hunor ezzel kapcsolatos nyilatkozata után.

Állítása szerint a várakozásnak megfelelően nyilvánította alkotmányellenesnek a líceum alapításáról szóló törvényt az illetékes bíróság arra hivatkozva, hogy az egyedi esetekre nem lehet törvényt alkotni, illetve ez sérti a helyi közigazgatás autonómiáját.

Bălaş emellett három pontban összegzi az iskola alapításának helyzetét:

"1. Furcsa, hogy az RMDSZ egyrészt helyi autonómiát akar, másrészt egy helyi középiskola Bukarestben akar alapítani.
2. Az RMDSZ az egyedüli hibás a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzete miatt. Először helyi szinten sértették meg a törvényt azzal, hogy sietve (fogalmam sincs, hogy miért!) nem tartották be az összes procedurális lépést (a PNL-vel egyetértésben). Most alkotmányellenes törvényt fogadtak el, ezt is sietve, bár több jogász is előzetesen figyelmeztetett erre (a PSD-vel egyetértésben).
3. Az RMDSZ ma hivatalos közleményt adott ki magyarul az Alkotmánybíróság döntése után, mondván, hogy ez a gesztus Románia szégyene. Igaz, hogy a kisebbségi jogok számos aspektusát lehetne javítani Romániában, de azt állítani, hogy egy törvénytelenség megállítása Románia szégyene, már túl sok. Valójában egy RMDSZ-manőver, hogy elfedje az alkalmatlanságot, és megmutassa saját szavazóinak, hogy valaki más a hibás" - írja.

Véleménye szerint a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzete megoldható lett volna a helyi tanács egy határozatával, amelyet a Szabad Emberek Pártja is támogatott volna. A bejegyzéshez fűzött hozzászólásában azt is elmondja, hogy erre azért nem került sor, mert az RMDSZ inkább Bukarestbe vitte az ügyet, és nem nyújtott be ilyen helyi határozatot. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS