2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lazăr szerint jól meg kell fontolni, hogy feloldják-e a SRI és az ügyészség közti megállapodások titkosítását

2018. március 20. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

A legfőbb ügyészség előbb megvizsgálja a kérdés törvényességét, mielőtt döntene az igazságügyi miniszter azon felszólításával kapcsolatban, hogy oldja fel a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészség intézményei közti megállapodások titkosságát - jelentette ki kedden Augustin Lazăr legfőbb ügyész.


A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács székhelyénél nyilatkozó Lazăr kifejtette: a szóban forgó megállapodások titkosságának feloldása fontos döntés, ami előtt alaposan meg kell vizsgálni annak legalitását.

A legfőbb ügyész ezzel Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfői felszólítására reagált, a szaktárca vezetője ugyanis azt kérte tőle, hogy oldja fel a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közti megállapodások titkosságát.

Az igazságügyi minisztérium hétfőn közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy Tudorel Toader miniszter 2018. március 19-én felszólította Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy tájékoztassa a következő kérdésekben: született-e titkos megállapodás egyfelől a Legfőbb Ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), másfelől a Román Hírszerző Szolgálat között, és ha igen, hány ilyen megállapodás született, mikor és kik írták alá; ugyanakkor a miniszter kérte ezen szerződések tartalmának ismertetését.

Korábban Viorica Dăncilă kormányfő is kérte a SRI és az állam más intézményei közti megállapodások titkosságának feloldását.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS