2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ képviselői ismét megszavazták az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénytervezeteket

2018. március 20. 16:13, utolsó frissítés: 16:20

Az ellenzék tiltakozása ellenére másodszor is megszavazta kedden a szociálliberális kormánytöbbség a képviselőházban az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag mindhárom tervezetét. Az átszervezésről szóló törvénycsomagot az RMDSZ képviselői is támogatták.

„Bebizonyosodott, hogy az RMDSZ által fenntartott és megszavazott igazságügyi törvénycikkelyek többsége nem ütközik az ország alapokmányába és az is, hogy nem helyeztük politikai hatáskör alá az igazságügyet a törvények módosítása által.

Sőt, a ma elfogadott módosítások által teljesen kivették a politikum bármilyen szintű beleszólását az igazságügyi rendszerből. Sikerült erősíteni a jogállamiságon, és visszafaragni abból a tendenciából, amely az ügyészállam erősítését szolgálta.

Átláthatóbbá tettük az igazságügyi rendszert, csökkentettünk a visszaélések lehetőségén és több szakmaiságot vezettünk be. Bebizonyosodott továbbá az is, hogy a média egy része és egyes politikai szereplők alaptalanul bújtatták fel az állampolgárokat, és részinformációk, ferdítések mentén próbálták megakadályozni az egyértelmű, mindenkire egyformán érvényes szabályozások megalkotását” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a képviselőház plénuma első házként ismét megszavazta az igazságügyi törvények módosításait, miután ezeket a speciális jogi bizottság összhangba hozta az alkotmánybírósági döntésekkel. 

A jogi bizottsági munkálatokban az RMDSZ képviselőházi frakciójából Márton Árpád és Ambrus Izabella képviselő vett részt.

Korodi elmondta, hogy az RMDSZ képviselőházi frakciója támogatta mindhárom törvényt, hiszen nem a korrupcióellenes harcot akadályozzák, hanem a jogállamot erősítik.

A frakcióvezető kifejtette, hogy európai mintára sikerült szétválasztani az ügyészek és a bírák hatáskörét a Legfelsőbb Bírói Tanácson belül, illetve az Alkotmánybíróság nem minősítette alkotmányellenesnek azt a sokat vitatott kivizsgáló testületet, amely az ügyészi és bírói bűncselekményeket hivatott kivizsgálni.

Korodi emlékeztetett arra is, hogy Márton Árpád kezdeményezésére az RMDSZ a tavaly év végi viták során benyújtott módosításban kérte, hogy a bírák és ügyészek nyilatkozzanak arról, hogy nem dolgoztak és nem dolgoznak együtt a titkosszolgálatokkal: 

„Az Alkotmánybíróság nem kifogásolta ezt a kezdeményezésünk sem, így ezentúl a bírák és ügyészek évente kell erről nyilatkozzanak. Továbbá bevezettük azt is, hogy bármilyen együttműködési megállapodás, határozat, protokollúm, amelyet a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) vagy egy titkosszolgálat ír alá az igazságszolgáltatásért felelős intézményekkel, közérdekű információnak számít, így ezeket nyilvánosságra kell hozni. Ez azért fontos, hogy ne lehessen ezeket az információkat titkosítani.” 

Korodi ezt követően hozzátette, hogy az alkotmánybírósági döntések továbbá pontosítottak a bírák és ügyészek összeférhetetlenségi esetein, amelyeket a szakbizottság átültetett a ma megszavazott törvénybe. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS